Sunday, July 22, 2012

TIPS: CARA MUDAH UNTUK KURUS DAN ELAK PERUT BUNCIT

Assalamualaikum..


Harini dh masuk hari kedua berpuasa..
Amcam ok?


Alhamdulillah..
Masih lagi diberi peluang bertemu bulan yg mulia ini..
Semoga kita dapat tingkatkan amalam..
Perbetulkan mana mana yg salah...
Kuatkan semangat utk terus beribadah..


Ok kali ni nk share skit..
Tips utk kurus..


Selalunya org nk kurus mkn ler mcm mcm ubat la supplement laa..
Ada juga yg exercise melampau..
Ada plak yg diet makan over over sgt..
Tapi tak gak kurusnya cik senahhh oii..
Makin gebus ada ler..


So tips yg saya nk share ni..
Dari mak sy sendiri..
Mak saya mmg tak pernah gemuk badannya..
Dok maintain gitu dari muda sampai ler skang..


Rahsianya?
Ooo mak saya mesti akan mandi sebelum subuh..
Tak kira sejuk gi mana pun..
Selagi kulit dia leh tahan sejuk tu..
Dia akan mandi sebelum dia menunaikan solat subuh..
Huhuhu..
Sy mmg respek laa bab ni..
Sebab sy mmg tak mampu nk ikut cara yg mcm gini..
Sejukkkkkkk....


Sy mmg pernah baca dalam satu artikel..
Yg mengatakan mandi sebelum solat subuh nih mmg bagus..
Elok utk membuang toksin dlm badan..
Dan utk mengekalkan kelangsingan tubuh badan..
Hoh padan ler mak sy tk penah gemuk..


Selain daripada itu pemakanan pun kena jaga..
Takkan ler melantak berpinggan pinggan sehari boleh kurus kan even mandi sebelum subuh..
Pelik tu..
So selain dari amalan mandi sebelum subuh..
Pemakanan juga harus dijaga di samping membuat aktiviti senaman yg bersesuaian..
Inilah tips utk hidup sihat..


Selain itu untuk mengelakkan perut buncit..
Kita digalakkan utk mengunyah makanan sebanyak 40 kali sebelum telan..
Haa yg ini sy sedang berusaha utk melakukannya..
Siap bilang dlm hati..
Hahaha..
Tp selalunya mmg payah skit sebb terkejar2 ngan anak..
Ada baby kecik ni tau jer laa kan..
Tp klu masa mengizinkan mmg sy akan cuba kunyah sebyk 40 kali seblm telan..
Rasullah pun mengamalkan cara mengunyah 40kali ni..
So kita sepatutnya mengikuti amalan kekasih Allah ini..


Amalan kunyah 40kali ni selain dr bg perut tak buncit..
Boleh elakkan sembelit juga..
Sebb kita dh bantu perut kita utk proses makanan..
So senang skit keje perut..
Proses penyahtinjaan pun jadi lancar..


Haa itu jer la tips saya harini...
Saya yakin ramai yg dh tau..
Tapi saya saje share utk kegunaan sendiri
Dan juga mereka2 yg belum tau..
Kan SHARING IS CARING


Oklaa, mau stop dulu..
Nnt nk bangun sahur plak..
Menu sahur arini telur kicap jer..
Jadi ler kan..
Alhamdulillah ada gak rezeki..


Ok tatatititutu..!

11 comments:

  1. nice info...tp mmg jenuh klu nk kira smpai 40 tuh....hehehe
    sempat kenyang dulu br dpt suapan kedua...

    ReplyDelete
  2. huaaaa mandi sebelum subuh tu yang susah sikit tu...mau beku dalam bilik air tu...hahaha....tapi nak kurus punya pasal,mesti try ni...hehe
    oh ya,jemput lawat blog ummi ya dear... <3

    ReplyDelete
  3. hi... saya ada cara utk improve kesihatan , + lose weight @ gain weight. saya dah turun 12kg, and berat sy maintain skrg. dulu 76kg skrg 64kg. sy the on the way to my ideal weight.dgn tips2 dr blog insyaAllah lbh sng nk smpi ke ideal weight sy... sy sp nak tau lbh bbm la saya 29AC6B6F.

    ReplyDelete
  4. kalau nak kurus dengan pengambilan supplement yang pasti berkesan boleh cuba alpha lipid sd2

    ReplyDelete
  5. mencari tips kurus yang berkesan...bagus info nie...terima kasih ;-)

    ReplyDelete
  6. Perkongsian tips yang sangat menarik. Saya suka amalkan cara kurus dengan menggunakan tiga langkah penting, iaitu bakar lemak, buangkan toksin dan bina otot untuk mempastikan metabolisme tubuh menjadi tinggi agar penurunan lebih berkesan. :)

    http://KedaiVitaminFatimah.Wordpress.Com

    ReplyDelete
  7. info dan tips yang menarik.. terima kasih kerana sudi berkongsi

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...