Thursday, July 24, 2014

TIPS RAYA: CARA BERSIHKAN PERIUK/KUALI HANGUS

teringat plak zaman masa anak dara..


Bila tiba hari mantai..
memang kelam kabut laa masak..
lepas tu mak mesti suruh sy kacau n jaga rendang dia..
cukup ler sy tak suka..
Sebab panas n lenguh tangan sebab kena kacau rendang satu kuali besar..
iskkk...


Kadang tu sebab leka buat benda lain..
Or sibuk dok tengok tv..
Sy lupa nk kacau rendang..
Sekali kacau, haaaa amik..dah melekat kt kuali..
Cepat2 kalau keruk balik bagi jgn melekat sgt..
kang hangus lagi teruk..
And worst, memang rendang tu dh hangus..
so tadah jer laa telinga dengar bebelan mak..
Hahaha..


Bila nk bersihkan..
memang laa bercinta..
sebab nk tanggalkan kesan hangus tu memang ler susah..
kena sental habis2 habisan..
tu pun kalau tanggal..
kalau tak tanggal kesan hangus..tangan yg tanggal..
hikhikhikhik..


Oklaa meh laa sy share tips yg sy pun baru belajar kt channel One 393..
Cara nk tanggal kan kesan hangus yg sangat senang..
Caranya..
Jerangkan air bersama2 kulit epal!!
Macam tak percaya kan..
serius..
Percayalah..
Sukatannya..buh laa air dlam setengah periuk yg hangus tu,,
n masukkan kulit epal yg dikupas dari beberapa biji epal..
sonang yoo..


Diorang ada tunjuk demo..
periuk tu memang tebal juga kesan hangusnya..
Diorang jerangkan air dengan kulit epal..
agak2 dh lama skit didih air dalam..
Banyak kesan hangus yg timbul..
Warna air juga dah bertukar jadi keruh/ceklat..
Lepas air tu dibuang, diorang sental periuk tu..
senang sangat kesan tu tanggal..
amazing..


Sy blum try lagi..honestly..
tapi sy yakin kot dgn method ni..
N sy pasti akan try kalau ada periuk/kuali yg hangus..
Or kalau tak jadi..
bleh jer try petua/tips yg satu lagi.
Nak tau apa.?
Pi cari dalam folder TIPS..
Hehehe...




Monday, July 21, 2014

PANJUT @ PUTRAJAYA 2014











Panjut katanya kauuu...


Nih bukan panjut..
nih lampu liplap liplap..
Yg konon api kt panjut bulut pun bukan api yg betul..
Lampu yg cahayanya bergerak2 mcm api yg meliuk2 kena angin..
Hahahha..
Apo kan dayo..


Pertandingan ni..
Berlangsung kt depan bangunan perbadanan putrajaya..
Ala yg kat depan Istana Kehakiman tu..


Bila malam cantik ler nampak lelampu ni..
LEpas tu meriah gak kawasan sini..ramai org berkelah amik angin malam..
Sambil anak2 berlari2 riang..
Kawasan tak laa besar sgt..
Lagi plak skrg ni ada 2 expo jualan barang raya berdekatan sini..
Memang ramai ler orang..
Kat Kiblat Walk yang menuju ke Masjid Besi pun ada jualan raya juga..
Memang meriah..
Saya pegi ni kul 11+ malam tau..
Masih ramai org lagi..
oiii esok sekolah n keje oiii..


Cuma yg tak berapa nk best..
Kalau dah tau reramai tu..pandai2 ler jaga kebersihan..
Kat padang berdepan perbadanan putrajaya tu selalunya bersih jer..
Ni bila dh reramai tu bersepah2 sampah..
Adoii laa mana ler kesedaran sivik pengunjung ni..
Dah ler bulan puasa..agak2 ler nk buat keje buang sampah merata2
Bukan takde tong sampah yg disediakan..
rajin2 jer skit menapak n buang sampah dalam tong..
tu pun susah ker..
Iskkk..


Oklaa tak membebel panjang..
tengok jer laa gambar tu..
kekekeke..

Sunday, July 20, 2014

RESEPI RED VELVET CUPCAKES YANG MUDAH DAN SEDAP


Okeh jom cerita pasal makan plak..
Gambor memang tak lawa..
Sah tangan sy memang keras nk deko deko kek ni..
Main hantam sajer...


Red velvet cupcakes ni..
adalah resepi baru yg sy try..
sy penah buat dulu guna resepi lain..
tapi tak menjadi..
keras keknya..
kata alan macam makan kapet..
errkkk penah ke dia kunyah kapet..
hiks..


rupanya maksud dia..
tekstur kek tak lembut...tapi keras..
lepas tu kasar2..
macam pijak kapet..
sebab tu dia kata kek kapet..
sabor jer laa..


so dia memang tak fancy laa kek red velvet..
sy memang suka red velvet..
penah makan yg sedap..


So this recipe suits me well..
Sy suka tekstur kek yg lembut..
cream cheese yg sedap..
okeh..sy tau cream cheese sume sedap..
tapi percayalah..sy penah beli kek red velvet dr seorang bakers yg terkenal kat sini..
tapi sy sgt kecewa dgn kek rv nya..
keknya sgt keras (macam dh lama dlm petisejuk)
lepas tu cream cheese yg dilepa pada kek..
tidak berasa seperti cream cheese pun..
tapi seperti whipping cream biasa jer..
sangat mengecewakan..
sodih acik ni ha..
harap nk makan sodap, lain yg dapek..
dah la pentamak masa tu beli sampai sebijik besor kek..
tapi sudahnya banyak yg terbuang..
sebab tak lalu makan..


Okeh laa meh kita share resepi rv cupcakes yg sedap dan mudah ni..

BEST AND EASY RED VELVET CUPCAKES

2 cawan tepung serbaguna (sy guna tepung gandum jer)
1 s/k baking soda
1 s/k baking powder
1 s/k garam halus
2 s/b serbuk koko
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
2 bj telur
1 cawan buttermilk
2 s/k vanilla esen
2 s/b pewarna merah
1 s/k cuka putih
1/2 cawan plain hot coffee

CARA:
BUTTERMILK: masukkan 1 sudu besar cuka/juslemon dalam cawan sukatan. dan tuang susu segar sehingga penuh menjadi 1 cawan. Kacau dan biarkan 10min. Campuran akan menjadi 2 lapisan. Jangan kacau lagi selepas itu.

KEK:
Panaskan oven. 170 celcius. Ayak tepung, baking soda,baking powder,serbuk koko,dan garam. ketepikan. Dalam mixing bowl, gauL sebati gula dan minyak. Masuk telur,buttermilk, vanilla dan pewarna merah. Putar hingga sebati. Tuang hot coffee dan cuka. Akhir sekali masukkan campuran tepung ke dalam adunan cecair sedikit demi sedikit sambil diputar sebati. Skup masuk kedalam cup dan bakar selama 18-20min atau sehingga kek masak (cucuk lidi dan lidi keluar bersih). Boleh juga dituang ke dalam loyang dan dibakar menjadi 1 kek besar.


CREAM CHEESE FROSTING MUDAH DAN SEDAP

Resepi:
1 pek cream cheese (250g)- letak pd suhu bilik sehingga lembut sebelum diputar
2 1/2 sudu besar mentega
1 s/k vanilla
1 cawan gula icing

Cara: Putar semua bahan sampai sebati kecuali gula. Masuk gula sikit demi sikit sehingga mendapat kemanisan yg digemari. Simpan sebentar ke dalam peti sejuk sebelum dilepa.


Pengalaman sy..
Sy suka redvelvet yg banyak cream cheesenya..
Sebab kek ini tak berapa manis..
Sedang2 jer manisnya..
So bila ada cream cheese yg banyak..
kek akan menjadi bertambah sedap..
Dengan rasa masam dan manis cream cheesenya dan ditambah lemak manis kek..
Huiiiii sodap!
Sy bleh makan banyak..
Betul..
Try laa
Tak rugi..


*credit to kak AZIE KITCHEN utk perkongsian resepi yg sedap ini





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...