Wednesday, December 17, 2014

TEMPAT MURAH MEMBELI KELENGKAPAN SEKOLAH

Ok..
Dah penat share gmbo makanan 2-3 hari ni..
skarg ni let me membebebelbel plak..


Sejak 2menjak ni payah betul nk update blog..
Alan bawak laptop pi opis..
menyebabkan sy sangat kesepian di rumah..
hanya berharapkan tipon kecik utk melayari internet..
so selalunya sy hanya guna whatsapp or sesekali tgk fb..
arghh tension mak!


bermakna juga sy hanya akan update blog seminggu sekali
utk entry2 sepanjang minggu..
adoihh boring..
kadang tu kita ada cite utk dishare kt blog..
tapi bila dh delay tu..
kadang tu lupo..
or kadang mood langsung ilang nk tulis apa..
ermm...


ok berbalik cite sy..
cuti skolah ni..
tungging terbalik gak laa rutin..
sebab anak2 sume ada kt rumah..
acececece macam ramai nau anak..
padahal baru sorang yg skolah..
tapi serius mmg tunggang terbalik skit laa..


keje sy skrg..
masak dan masak jer laa..
ate anak2 nya sume tgh membesar..
koje nk makan jer..
kadang tu boring juga asik nak masak..
tapi tak masak kalu..
apa  mau makan..
lepas tu masing2 bising..
haaaah tak larat nk dengar..


and biasa time2 gini sy hanya melihat makpak dok pulun2 beli barang sekolah anak..
tapi tahun ni sy pun join diorg..
hahaha..
pening juga nk siapkan barang2 skolah ni..
mana baju sekolah kebangsaan, sekolah agama..
kasut..stoking..beg sekolah..alatulis..
aduihhh pening mak oii..
tu baru cite bab nak cari n beli barang..dah pening..
lom cite bab tengok resit harga barang..
berdabel2 peningnya..
betapa harga barang2 sekarang adalah sangaaaaatt menipiskan wallet..


so pengajarannya..
belilaa di kedai harga patut..
takpayah laa rasa nk 'ek' or eksyen nau sampai sume nk beli kt jusco, parkson ke..
pada sy, selagi kualiti ok dan harga berpatutan..
beli lah di mana sahaja..
asalkan berbaloi dengan wang anda!


Macam sy..
yess sy dh setel borong barang2 sekolah ammar..
Sy beli hampir sumenya di pasaraya hari hari..
dekat dan murah..
tu pun pada sy tak gak murah nau..
tp  much better dr pasaraya besar lain macam aeon,giant, parkson dan sebagainya..
total barang yg sy beli utk 3pasang baju sekolah kebangsaan, 3pasang seragam sekolah agama termasuk sampin, beg sekolah, dan 5lai singlet..
jengjengjeng..tak sampai rm300 pun..
oklaa kan...
*sila masukkan dalam kepala, anak sy baru nk masuk darjah 1, sumenya mmg kena beli baru ye*
kira ok le juga kan..


So pada yg belum mula membeli tu..
bolehlah berkunjung ke pasaraya hari2..
semua ada kt sana..
siapkan duitnya je laa..
sy takdapat persen apa2 pun dari hari2..
cuma sekadar berkongsi tempat yg murah utk membeli barang2 sekolah je!

Tuesday, December 16, 2014

RESEPI: SIAKAP KUKUS MUDAH



Siakap kukus..


Menu paling mudah utk saya laaa..
sebab hiris sume..
lepas tu campak sume dalam magic pan..
bukak api..dalam 15-20min siap..


resepi pun belasahan ajer..
asal rasa sedap nk masuk..masukkan..
miahahaha..


Saya guna, bawang merah, bawang putih, halia, serai, cili padi..
perisanya guna sos tiram,garam, gula, dan air limau kasturi dan lemon..
jgn lupa letak secawan air..utk kuahnya..
lepas tu letak laa segala mak nenek yg kita suka..
macam tomato ke..
nk letak lemon hiris ke..
daun bawang daun sup pun bleh..
saya tkde stok..so nan ado laa..


yg penting sedap..
sihat..
dan mudah!!


**tips: sila guna siakap yg fresh dan isi pejal..baru dapat rasa isi ikan yg manis!

Monday, December 15, 2014

MY HOMEMADE PIZZA




Tak senonoh kan rupa pizza saya?


hahahaha..
ada aku kesah??


Janji sodap ditolan..
rupa belakang kira..
walaupun hangus sedikit..
tapi tetap habis dimakan..
miahahahah..


sy kurang berpuas hati dengan doh pizza kali ni..
kena cari lagi resepi doh yg betul2 kena  ngan tekak yg byk kerenah ini..
huhuhu...


iskkk rasa mcm nk menguli lak lagi..
gatai tangan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...