Thursday, October 9, 2014

BELASUNGKAWA MAKLONG

Dia ibarat mak saya..
Saya membesar dengan dia..
Celik je mata sy tau dia maklong saya...


Masuk sekolah tadika..
Saya tinggal dengan dia..
Sebab keluarga saya berpindah ke kawasan lain..
Setiap hari, sy dihantar dan dijemput pulang ..
sampai laa saya pandai pegi sendiri dengan kawan2..
setiap hari dibekalkan dengan 20sen..
buat belanja katanya..


masuk sekolah rendah..sy pindah duduk dengan keluarga sendiri..
tapi ada masanya sy akan balik juga rumah maklong..
rindu kt dia..
rindu kt masakan dia..
maklong hanya ada sorang anak..
so pada anak2 saudara la dia mencurah kasih sayang..
kami dijaga bagai anak sendiri..
sebab itu walau kemana kami pergi, maklong sentiasa dalam ingatan..


dalam keluarga kami..
maklong laa pendamai kalau ada yg bermasam muka..
maklong sangat mengambil berat..
dia lah yg selalu bertanya khabar..
dia lah yg akan berkunjung ke hospital dulu utk menziarah..
dia lah tukang bercerita kisah dulu sampai semua ketawa..
masakannya sentiasa menjadi pujaan kami..
tangan dia yg berseni sering menjadi rujukan kami..
arghhh terlalu banyak...
sy tak mampu nk menaipnya di sini..


hidupnya bersendirian..
walau diajak utk tinggal bersama anaknya..
dia tetap setia pada rumahnya..bersama ayam itiknya..
bersama kucing kucingnya..
dan ketika dia 'pergi'..dia juga tidak menyusahkan..
sakitnya cuma sekejap..
dan dia di'jemput' pergi ketika semua orang belum puas utk menjaganya..
Alfatihah utk allahyarham maklong MAIMON BINTI MOHAMAD..
semoga maklong tenang di alam sana..
Semoga Allah swt menempatkan maklong di kalangan orang2 yg beriman..
Semoga jasa2 maklong membesarkan kami anak2 saudaramu akan memberi syafaat utk maklong di akhirat nanti..
Kami semua sayang maklong..
In sha Allah maklong akan sentiasa diingatan kami..


*sedih sampai menaip pun tah hapa2.....

*punca kenapa sy meninggalkan blog utk sekian lamanya..



Tuesday, September 9, 2014

MEE TARIK WARISAN ASLI HASAN





Penah rasa?
Outletnya kt sungai besi ye..
Search je dalam gps confirm jumpa..
hehehe..


Rasanya ok..sedap juga..
Mee laa yg sy suka..
Sebab mee nya dibuat fresh..
Masa order baru tepung ditarik2 jadi mee..
So sgt fresh tanpa ada sebarang pengawet..


Sup plak biasa2 jer..
Sy rasa byk juga penggunaan MSG aka ajinomoto..
Sebab lepas makan tekak sy asik haus jer..
Klu guna skit2 rasanya taklaa gitu kan..
Tapi memang kebanyakan restoran chinese muslim ni menggunakan MSG dengan banyak..
So sendiri mau pikirlaa kalau pegi makan selalu2 tu..
Sedap memang sedap..
Sesekali layan takpelaa..hihihi


Tapi yg sy puji..
Service sgt cepat..
Sekejap je order, dah sampai..
Mungkin time sy pegi tu orang tak berapa ramai..
So tak ler menunggu lama sgt..


Menu yg best pada sy..
Tu yg mee sup yg kaler gelap skit tu..
Nama apa eh..
Mustard soup ke apa tah..gitulaa..
Pedas2 sedap
Bleh laa layan..
kalau nk extra pedas, bleh juga request kicap cili potong..
bagi kuar asap skit telinga tu..kuikuikuiki
macam yg sup kaler putih tu..utk bebudak sesuai laa..
Sebab tak pedas..


Ada lg satu menu istimewa..
Saya tak try tapi..
Ngeeee..
Daging kambing dicucuk2 dengan pencungkil gigi..
toothpicks lamb kot apa tah namanya..
Ramai ckp sedap..
tp sy tak bleh makan kambing..
and tak berapa gemor..
so tak try..
rasa takleh komen..
hehehe..


harga pun biasa2 jer..
taklaa mahal dan takla murah..
macam 2menu kt atas tu..rm 7 semangkuk..
tapi sgt berpadanan dgn portionnya..
sgt banyak..
sampai nk terbelohok kitorg makan..
kenyang smpi esok pg..
huhuhuhu..


Apa pun leh repeat rasanya..
tapi agak jauh gak sebab kt sungai besi nuu..
tgklaa kalau sesat2 smpi sana..
time hujan2 klu kena sup gini layan gak kan...

Thursday, September 4, 2014

GROUPON AND SPA

Seriously..
Badan rasa sakit sakit jer..
time utk overhaul agaknya..
bukan kete jer kena overhaul..
badan kita pun..
nak pakai lama ni..


Tgh dok intai2 pakej dalam groupon..livingsocial dan yg sewaktu dengannya..
ada yg murah dan berbaloi..
tapi spa cina..
takkan nk tayang badan kt org bukan muslim..
erkk ..
so cancel..


gigih lagi mencari spa melayu..
harapnya adalah..
dah lama beno rasanya tak manjakan diri ni..
nk soh org sental badan..
tenyeh2 muka ni..
asik buat sendiri jer..
sesekali bagi ler org lain plak buat..
hahaha..siapkan duit jer..


jom search lagi..
kot2 laa jumpa deal yg lagi best..
tatatatatata..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...