Tuesday, December 31, 2013

TIPS: CARA MUDAH BERSIHKAN MICROWAVE OVEN

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2014...


Semoga tahun 2014, memberikan lebih kejayaan kepada kita semua..
Semoga azam saya juga akan tercapai..
apa azam saya?
ooo rahsia..sebab klu tak jadi..maluuu!!


Ok jom balik ke tajukk..
Saya nk bagi tips bersihkan microwave dengan mudah..
Klu microwave korang dh berkarat dgn segala macam kotoran..
yelah kan..
itulah tempat panaskan lauk..
itulah tempat defrost benda2 mentah sejuk kejung..
hah sgt berguna kan..
cuma ada org kata..tak elok guna selalu..
ada sebabnya..tapi sy lupa plak..
pasal gelombang2 (wave) ni..
nnt klu dh tau sy share ye..


so bila selau guna..kenalah selalu bersihkan..
tak gitu..?
tapi jenis pemalas kedohong tu mmg tak rajin bersihkan microwave tu..
termasuk laa saya..huhu..pengakuan ikhlas..
kadang sampai dh berkerak kerak dalam tu...
haihhh sy nye microwave tak sampai gitu ye..
berminyak skit jer...huhuhu..


so bila dh berkerak gitu..
mmg payah nk bersihkan..
so tadi tgk STAR KING kt S'ONE channel 393..
ade org ajar bersihkan microwave dgn cara senang..
boleh buat 3 dalam 1 lagi..
pertama: bersihkan microwave
kedua: bersihkan cawan/mug yg ada kesan kopi/teh
ketiga: sterilkan berus gigi..
perghhhh 3 dlm 1 u olllss..
sonang eh kojo..


caranya:
Spraykan cuka makan (purely cuka ye) ke dalam microwave yg berkerak..
Masukkan air:cuka dalam kadaran 1:1 kedalam cawan/mug yg ada kesan kotoran..
lepas tu masukkan berus gigi dalam cawan tu..
then masukkan cawan berisi cmpuran air+cuka+berus gigi dalam microwave..
on kan microwave selama 6minit..
taadaaaa..
kuarkan cawan/mug (hati hati panassss sgt cawan ms ni)
lapkan microwave..semua kotoran tanggal..
bersihkan cawan/mug..semua stain hilang..
berus gigi pun dh disterilkan...
Setel keje..


kalau ada bau yg tak sedap..
korang leh gak panaskan air dalam cawan/mug yg telah dititikkan beberapa titis esen vanilla..
atau pun guna beberapa hiris lemon/oren/limau nipis..
confirm dh tak busuk microwave korang..


Sonang gila..
percayalaa sume kerak2 tu tanggal..
mmg magic..
tak yah beriya nk sental dah..


ok..
setel tips utk harini..
ada lagi tips nk share ni..
nnt kita sambung ye..
tata!




Saturday, December 28, 2013

SELAMAT ULANGTAHUN ANAKANDA MUHAMMAD AISY IRFAN..


Genap AISY IRFAN 2 tahun hari ni..
28 Disember 2013..
Sekejap saje masa berlalu..
Besar dah comel ibu..
Sedangkan dalam memori masih jelas saat kelahiran dia..


Aisy anak yg mendengar kata..
Apa yg saya suruh..memang dia akan ikut..
Perangai itu sejak dia dari dalam perut lg..
Yg mana sy masih ingat..
Saya sering bercakap dengannya agar ketika bersalinkan dia nanti..
Dia akan keluar dengan cepat dan mudah..
Dan saya tak perlu rasa sakit yg amat sangat..
Ternyata tak sia2 perbualan kami tu..
Aisy dilahirkan dengan saiz yg kecil..
Mudah utk melahirkan dia..
Dan dia juga tak tunggu lama utk melihat dunia ni..
Dalam beberapa kali teran, dia dh menyusup keluar..
Alhamdulillah..
Semoga hidupmu akan berjalan lancar jua anakku..
Amin..


Dan harini genap usianya 2tahun..
Besar dah..
Dah macam2 peel dah pun..
yg paling comel..bila protes tak dapat barang yg diingini..
Dia akan baring di lantai sambil buat muka mintak dikasihani..
hahaha..
dia tak kira mana lantai pun..
Lantai shopping mall pun dia penah buat cm gitu..
Ubatnya?
Mudah je..
Amik dia, dukung..peluk jap...pujuk skit..
Ok dah dia...
Manjaaa sgt ni!


Makan pun dh macam2..
Dulu waktu mula2 kenal makanan pejal..
Dia agak memilih..
Sebab tu saiz dan berat tak naik sampai ibu asik ler kena bebel dengan nurse..
Alhamdulillah segalanya dah semakin ok..
Aisy pun dh berisi skit..
Carta perkembangan tumbesaran pun dah masuk semula ke zon normal..


MUHAMMAD AISY IRFAN..
Terima kasih kerana menjadi amanah Allah utk ibu dan ayah..
Keranamu kami sedaya upaya memikul tanggungjawab ini dengan sebaiknya..
Semoga Allah mempermudahkan kami utk menjaga mu, mendidik mu..
Memberi segala yg terbaik mengikut kemampuan kami..
Dan ibu doakan..
Agar kejayaan akan mengiringimu di dunia ini dan di akhirat jua..
Semoga Allah juga akan memberi mu kesihatan yg baik..
Dan kamu akan mempergunakan segala kurniaan Allah itu di jalan yg diredhai Nya..
Semoga kamu juga akan menjadi pembela anak seagama,sebangsa..
Berjuang di jalan Allah...
Dan jika mampu SYAHID di sisi Nya..
Ibu akan selalu mendoakanmu sayang..
In sha Allah..
Semoga hanya yg terbaik buat dirimu...
AMIN ya RABBAL ALAMIN..





Friday, December 27, 2013

SATE TULANG SENAWANG



Penah makan sate tulang?
Sedappp..
Memang layannnn...


Secucuk rm1 ye..
Tapi nampak tak perbezaan saiz antara sate biasa dgn sate tulang tu?
Besar..
Sebab tu mahal skit ler..


Memang ianya tulang ayam..
Bukan tulang lembu..
klu tulang lembu, tercekik plak 44hari..
kikiki..


Cara makannya..kena rilex2..
Tokleh makan tergesa gesa..
Ala ala macam makan kuaci..
Rilex dan santai jer..
baru feel..


Tulang2 ayam tu kalau mampu digigit dan ditelan..
Tiada sape yg melarang..SILAKAN..
tapi sepatutnya cuma makan isi2 ayam yg ada di sekitar tulang2 tu..
Bagi org yg lebih suka makan tulang ayam dari isi ayam mcm saya..
Memang this is marvellous!


Ok dah terliur?
Jom g makan sate tulang kat senawang..
lokasi di belakang Giant Senawang..
Gerainya menempel di restoran BUNDO KANDUANG
berdepan dengan ICE ROOM..
Masuk simpang Giant, lepas tu belok kiri..
Terus je sampai hujung jalan..lepas tu selekoh kanan..
Depan skit dah nampak restoran BUNDO tu..
situ laa tompek eh..
Jom!

Thursday, December 26, 2013

AWET MUDA

Saya mengaku..
saya tak awet muda..
baby face jauhhh ler sekali...
rasanya ada juga wrinkles sana sini di sekitar muka sy..
erkk..maluuuu..


dengan usia yg dh masuk 3series ni..
mmg dh sewajarnya begitu kan..
tapi tak laaa ketara sgt..
setakat bila senyum tu, ada laa segaris dua yg keluar kt hujung mata..
huhuhu..


tapi suami sy..tak plak kata gitu..
dia mmg tak memuji sy secara langsung..
klu nk dgr dia cakp.."awak ni cantik laa.." or "lawa bini abang ni.."
toksah laa harap...sampai ke sudah takkan ada punya..
tapi dia selalu mentaklangsungkan pujiannya..
walaupun cmtu..sy masih lg paham..
dan sy rasa kembang kuncup laa bila dengar dia ckp cmtu..
biarlah org lain ckp sy apa2 pun..
asalkan di mata suami, sy masih menarik..
hahaha..ayat novel sungguh!


mcm baru baru ni,..
sy menunjukkan gambar seorang kawan sebaya yg dah lama tak bertemu..
sebab dia dok oversea nunnn..
so tahu cite melalui facebook je laa
bila alan tengok je gambar kawan sy terus dia kata..
yg kawan sy tu nampak jauh lg berusia dr saya..
katanya ibarat klu sy jalan bergandingan dgn kawan sy tu..
mcm adik jalan ngan kakak..
ouchhhh...terharunya..
kembang kuncup bila dgr alan ckp mcm tu kt saya..
hahaha..
walau secara indirect...hahhaha..i paham bangggg...
kikikiki...


and hari ni plak..
ada seseorang memanggil sy dengan panggilan kakak..
dengan tak semena mena alan kata, "eh muda sgt ke dia sampai nk panggil awak kakak?"
hahahah..
"abang rs dia lebih kurg awak jer...."
ngeh ngeh ngeh..
syok woo dengar pujian suami mcm tu..
bukan senang...
walau pun sy rasa that person tu, mmg muda pun dari sy..
hikhikhik,..


biarlah orang lain tak memuji..
biarlah orang lain mengeji..
klu suami sendiri dah cakap mcm tu..
saya sendiri dah senang hati..


hari ni hari kembang kuncup sedunia..
sy nak terbang di awang awangan..
sambil dihujani bunga bunga..
kakakakkaa..
hahahhaahhaha haktuiiiii...!




Wednesday, December 18, 2013

KUALA LUMPUR CITY CENTRE / KLCC






Niatnya nk masuk petrosains..
tapi tiket abih plak..
jadi keroje meronda laa dalam klcc ni..
lepas tu bawak budak2 jln kt taman luar..


sambil mengimbau balik kenangan manis zaman bercintan cintun dulu..
sini ler tempat kitorg dating..
alkisah sebab masing2 jauh kan..
sorang kt upm..sorang kt shah alam..
so pegi tengah2 kl nk dating..
hahaha


skang ni bawak plak buah hati cinta kitorg saksikan tempat kegemilangan kitorg..
hahhahahak tuiii..
kakakaka..


oleh kerana org ramai..
tak lama ler dalam ni..
tak larat dok berlaga bontot ngan orang jer..
lagipun rs mcm penat sebb jalan2 tkde tujuan gini..
baik balik..


tapi serius sy rasa mcm kt oversea bila masuk klcc ni..
ramai beno indon ngan bangla..
tp rasanya sy masih kt malaysia kan..
khen khen khen????
huhuhuhu

Sunday, December 15, 2013

TUGU NEGARA



Saya tak turun..
Malas..
Panas..
Penat..
Hahaha..


tapi saya paksa alan n ammar yg turun..
amik gambar..
saya nk tengok..
saya nk update dalam blog..
rasanya ini pertama kali sy sampai kt tugu negara..
walau sy tak pegi betul2 depan tugu tu..
kira aci laa ye..


ramai nya orang masa ni walau panas terik..
yg tak best ada pelancong tah dari negara mana ni..
macam China ke, thailand ke, tah laa ..
main selamba jer diorg kencing kt semak sebelah ngan tempat ni..
kuang hasam betul.
betul2 depan sy yg dok dalam kete ni..
bengos tahap cipan betul..
sy igt diorg nk buat pe datang secara berjemaah tepi semak tu..
sekali memasing dok buka zip seluar..
terus pancut tanpa rasa bersalah..
aduiii..
saya berdoa je laa semoga hari hujan lepas tu..
utk buang bau hancing n bersihkan najis diorg tu..
iskk merosakkan mood sy..
tak pasal aku tertengok org kencing..
choiiiiiii!!!
takde tamadun betul!


cepat2 sy tipon alan..
soh balik cepat skit..
dh berbulu dh mata aku tgk org kencing ni...
bukan sorang dua tau..
dekat 10org..
yuckkkks!!


Wednesday, December 11, 2013

KACANG POOL/PHOOL


Makanan kegemaran sy bila balik JB..
tempat lain tak jumpa woo..
klu ada pun tak sesedap ini..


ikutkan resepi mcm senang jer nk buat..
tapi udah namanya tidak rajin..
makanya smpai skang tidakla sy penah mencoba utk membuatnya..
hahahaha..


tapi serius laa sedap..
sy boleh makan dua sekali gus..
hahaha pentamak kan..
sebab jarang jumpa tau..
bila balik JB mesti pekena sekali..
bagi lepas gian..
alan pun dh paham sgt..
dia tkde hal nk bawk gi makan kacang pool ni..


haihhh tetiba air liur merembes ni..
tingin plak makan kacang pool di kala hujan..
tapi mana mau cari sini?
haiyaaaaa...


Tuesday, December 10, 2013

KONVOKESYEN MUHAMMAD AMMAR




Tahniah ammar!!
dh selesai sesi persekolahan utk 5 tahun dia..
selesai dh majlis konvokesyen utk dia..


Alhamdulillah..
Ammar dapat anugerah pelajar terbaik 5 tahun..
tapi bukan lah dia seorang jer..
Ada lagi sembilan pelajar (klu tak silap) yg dapat gak anugerah ni..
so termasuk ammar 10org la..


Ada sesi persembahan gak masa majlis ni..
Ammar and group kena baca surah2 lazim hafazan..
lepas nyanyi lagu negaraKu..
lepas tu untuk surah alFatihah, Ammar kena baca translation in English..
Tapi suara dia tak dengar sgt..
Macam tak fokus..
mata dia melilau tengok satu dewan..
cari kitorang agaknya..
sebab kitorg dok atas skit..mungkin ammar tak nampak..


tapi tah nape, sy sebak jer bila tgk dia atas pentas masa buat persembahan..
bergenang je airmata..
bukan sedih..
tapi terharu,gembira, bangga..
sebab anak sy dh besar..
huhuhu..
semua ibu2 mcm gini ke..?
ke aku sorang je emooo terlebih..
hahahaha..


Apa pun, selesai dah sesi persekolahan ammar tahun ni..
cuma dia masih lagi g skolah..
ammar cuti 21hb sampai laa buka sekolah..
surat pra sekolah pun dah dapat..
28hb ni kena mendaftar sana plak..
ermm kejap jer masa berlalu..
besar dah anak sy..
dah nak sekolah dah rupanya..



Tuesday, December 3, 2013

TEMPAT MENARIK DI KUALA LUMPUR: TAMAN RAMA RAMA







Bayaran masuk: RM10 dewasa RM5 kanak2


haa yg ni kena masuk ye..
maheiii lak tu..
isk isk isk..


saya tak kisah klu kena bayar bila masuk taman2 gini..
tapi biarlah berbaloi dengan bayarannya..
nih bayar sampai rm10..
tapi nan hadooooo jer tamannya..
saya penah sampai masa kekecik dulu..
macamana sy tgk masa zaman kekecik dulu..
sama jer laa ngan skarang..
sampai dah ada anak 2 dah...
haihhhhh...
takde perubahan langsung


taman ni dah sepatutnya dibaikpulih..
tambah lagi bilangan rama2 yg ada..
tempat pameran yg ada, sepatutnya dah dibaiki...
diberi nafas baru..
nih tempat pameran koleksi rama2 tu macam zaman 70's jer..
sume dh lusuh..
dah lama lama..
kuning2 dan cekelat2 dah gambarnya..
adoiiiii diorg sume ni tak nampak ke cacat cela yg ada..
haihhhh..
buat malu je ngan tourist yg dtg tgk..


padahal ade je pejabat DBKL depan taman rama2 ni..
tah hape laa diorg ni buat..


agaknya sebab itulah..
tak ramai yg dtg ke taman rama2 ni..
dengan bayaran yg mahal..
tapi apa pun tak cantik..
huhuhu..
harap rerama jer laa penghibur hati..
itupun tak banyak..


hahahahha
kutuk kaw kaw punya..
harapnya pihak pengurusan taman rama2 ni amiklaa iktibar skit..
tak guna collect duit byk2..
tapi tempat tak terjaga..
huhuhu...

TEMPAT PERCUMA DI KUALA LUMPUR: PLANETARIUM NEGARA






Bayaran masuk: PERCUMA


Antara tempat menarik di kuala lumpur yg boleh dikunjungi pada musim cuti sekolah ni..
Seronok bila bawak anak2 explore tempat2 yg boleh buka minda diorg ni..


Lagipun tempat ni percuma..
takyah bayar apa2 kecuali kalau nk tgk movie-documentary yg 3D..
haa kena bayar rm6..
tapi aritu bila dh masuk, siyes saya pening bila tgk movie tu..
sebab cara susunan skrin besar tu mcm glob..
separa bulat..
so keneneng laa jap..
tak biasa..
cuma bila tgk tu, rasa mcm betul2 dalam spaceship..
hehehe..


kt dalam ni banyak berkisar pada kejadian planet kita..
apa yg ada di outer space..
kisah angkasawan pertama negara..
bulan bintang sume laa..
saya dedulu penah ler bercita2 nak jadi pakar kaji bintang..(bluweekkk)
kononnya laa..
tapi sudahnya...
dok dirumah kira bintang bulan ngan anak2..
ermmm rezeki di situ..
hahahha...
so kalau ada anak2 yg nk sambung cita2 saya...
alhamdulillah..
kalau takde, takpe..
janji jadi orang yg berguna dan berjaya dunia dan akhirat..
itu doa saya..


klu naik kt menara tinjau..
bleh teropong sekitar kuala lumpur ni..
nampak laa segala ceruk..
hahahha..
yg buruk, yg lawa sume nampak..
sampai spender kaler apa yg org sidai luar rumah pun nampak..
kikikiki...


jomlaa jalan jalan sini..
bawak anak2 kembangkan minda..
dari terperap bosan di rumah..
lagi lagi bila tengah bulan..
tengah NGRESEP kata orang jawa..
bukan kena bayar pun...




Sunday, December 1, 2013

TIPS: CARA JIMATKAN BELANJA KAHWIN (2ND EPISODE)

Okeh meh kita sambung bebelan cara mcm mana nk jimatkan belanja kawin..


TIPS no 3:
JIMAT DENGAN BARANG HANTARAN

oh..
yang saya maksudkan bukanlah barang yg bakal diberi..
itu terpulang lah pada bakal pengantin nk beri apa..
mcm sy dulu..
barang utk diisi pada dulang hantaran saya yg beli sendiri utk diri saya..
nak mahal, nak murah..sy sendiri yg tentukan
lepas tu diserahkan pada alan, utk diletakkan kt dulang hantaran..
alan pun gitu gak..
dia yg beli kasut lelaki, pakaian, dan serba skit barang peribadi lain dan diserahkan pada saya..
yelah, kalau suruh dia yg belikan kasut perempuan..
confirm sy tak berkenan..
dan klu sy belikan dia kasut lelaki..confirm tak muat..
sebab saiz kasut alan berubah2 ikut jenis kasut..
so the best way is masing2 beli sendiri..
lepas tu tukar jer..
kan senang...
lagi satu tips..BELI BARANG HANTARAN SEBULAN SATU..
paham?
maknanya, setiap kali dpt gaji, beli laa sejenis barang yg nak dibuat hantaran..
sampai la cukup gerangan barang yg nak dijadikan barangan..
so tak ler terasa sgt keluar pembelanjaan..
klu beli selebuk sekali gus, mmg pengsan nk kuarkan duit..
dan beli waktu ada sale..
klu perfume, biasanya waktu krismas banyak gak hadiah sampingan..
handbag n kasut semua, waktu sale dpt hrga murah skit..
cuma pilihan tak laa menarik..diorg simpan stok bila sale..
mencikk!huhuhu..

hikss itu bukan cara penjimatan yg sy ingin katakan secara amnya..
yg saya maksudkan..
bakal pengantin boleh berjimat dengan hiasan dulang hantaran..
inilah yg sy rasa pembaziran yg paling ketara yg boleh dijimatkan..
skang ni mmg laa..semuanya nk nampak grand..
semua nk nampak mewah..
lagi lagi klu tgk artis or org kaya2 punya majlis..perghhh..mengelit2..
(*ala artis pun dapat sponsor jer...tak semua yg bayar dengan duit sendiri :p )
terasa nak buat sama seperti mereka..
tapi lepas tu sendiri yg tercekik nk membayar..
barang2 hiasan eg: bunga hiasan, riben, manik2, etc.. bukan murah tau..
sebab kita beli skit jer..bukan beli banyak2 (harga borong)
lain ler klu kita ni mmg butik pengantin or amik partime gubah hantaran kawin..
hahhaha..
setakat utk diri sendiri..baik beli yg dh siap jer..
tapi itulah, jgn beli yg mahal..simple2 pun dh ok..
benda yg pakai sekejap,tak perlu membazir beratus/beribu ringgit utk itu..
asalkan jangan bg kotak plastik jernih kosong takde hiasan..
or bakul bogel takde riben sudah..
pandai2 laa cari cara nk jimatkan duit pada hiasan hantaran..

or atau lebih efektif lagi..
bakal pengantin bleh jer sewa dulang hantaran bersama hiasannya dari butik pengantin..
mmg ada butik yg sewakan..
range harga sewaan sy tak berapa pasti..
tapi rasanya lagi murah (kira setiap perincian hiasan) dari kita sendiri yg pandai2 nk buat..
lagipun kita tak perlu laa pening nk siapkan segalanya sendiri..
serahkan jer pada yg berkemahiran utk mencantikkan hantaran kita..

dan utk lebih jimat lg..
guna sajer dulang hantaran 2nd/3rd/4th hand..
contoh sepupu,adik beradik, sedara mara or kengkawan yg baik hati..
yg baru jer melangsungkan majlis..
tak kisahlaa nampak sama ker or herot berot skit..
pandai2 laa nk improvisasi skit..
haaa jek jek laa skit, utk kita dapat pinjam dulang hantaran mereke berserta hiasannya sekali..
selalunya mereka beri saje sebab selepas majlis mmg dulang+bekas hantaran tu tak digunakan lagi..
dr terbiar begitu jer..dapat juga pahala bila beri orang lain gunakan..
cuma kita yg meminjam itu, berpada2 laa..
pandai2laa menjaga harta orang yg memberi pinjam..
dan selepas majlis pulangkan dengan kadar segera dalam keadaan yg baik seperti ketika diserahkan kepada kita.
dan ini adalah cara penjimatan terbaik..
percayalah..


TIPS NO 4:
JIMAT DENGAN BUNGA TELUR

Kenduri kahwin kalau takde bunga telur mmg tak sah kan..
kalau balik kenduri kahwin tapi takde bunga telur, mcam tak pegi je kenduri tu..
tapi skrang ni bunga telur tak  perlu dibeli dalam kuantiti yg banyak..
sebabnya skang ni dh pelbagai variety door gift yg boleh diberi selain dari bunga telur..
bunga telur hanyalah penyeri pelamin sajer..
so beli bunga telur mengikut bilangan yg diperlukan utk memenuhkan pahar..
biasanya satu pahar cuma 50batang bunga telur..
so 2pahar (kiri kanan pelamin) bunga telur yg diperlukan hanya 100 batang..
tak perlu beli banyak apabila kita sudah mempunyai pelbagai buah tangan lain..

beli warna bunga telur yg bersesuaian dengan warna tema pelamin..
dan tak perlu beli yg terlalu mahal..
kerana kebiasaan bunga telur jarang orang simpan..
klu setakat sebagai buah tangan yg akan dibuang orang..
beli lah yg sederhana atau murah harganya namun cantik..

bakal pengantin boleh cuba melihat bunga telur yg dijual di sebuah kedai barangan pengantin di chow kit..
KEDAI BUNGA VIVIAN..
selalunya di kedai ini, harga barangan hiasan pengantin dan bunga telur dijual dengan harga yg rendah sedikit berbanding dengan harga di kedai lain..
ini bukanlah iklan berbayar ye..
saya cuma berkongsi lokasi kedai yg murah dan berpatutan dengan bakal pengantin..


oklah, itulah saje tips utk harini..
nanti saya sambung lagi bila dapat idea baru..


tata titi tutu..











Wednesday, November 27, 2013

KOS CABUT GIGI KLINIK SWASTA..

Saya tgh menderita sakit gigi sekarang ni..
berdenyut denyut..
rasa nk korek2 jer gigi yg sakit ni..
tak tahan betul..


dan semalam saya dh pun g klinik gigi..
doc check katanya gigi geraham bongsu saya yg berlubang..
kena cabut sebab kt klinik gigi kerajaan rawatan root canal treatment tak dilakukan..
utk gigi bongsu jer laa..
gigi lain bergantung pada jenis kerosakan dan keadaan gigi..
macam kes saya..takde jalan lain kecuali cabut utk klinik kerajaan laa.
klinik swasta tak pegi lagi..taktau cadangan diorg cemana plak..


so skang ni tgh gigih mensurvey sume klinik gigi berhampiran utk kos rawatan gigi..
rata2 sy telefon kosnya dalam rm80-200 cabut gigi geraham bongsu..
ada klinik yg tak buat cabutan gigi geraham bongsu..
tak tau pasai apa..
tuh kos utk cabut yg biasa jer..kira cabut, usik2 skit, setel..
klu kena minor surgery..lebih kurang rm 300-500 ..
terduduk acik..
biasanya yg kena minor surgery ni klu keadaan gigi tu ke dalam gusi sgt..
or ada beberapa keadaan lain..(tak igt...)


tapi saya masih tak dapat pilih lagi klinik mana nk pegi..
kebanyakan klinik gigi yg baik dan murah (reference from internet blogger)
semuanya tutup awal..
lepas tu hujung minggu pun tak tutup..
abih cmno org yg keje waktu pejabat ni nk pegi check gigi..
huhuhu..


iskk tokleh taip panjang2..
tgh sakit nyut nyut ni..
rasa nk tepuk je pipi belah yg sakit ni..
huhuhu...



Saturday, November 23, 2013

TIPS: CARA JIMATKAN BELANJA KAHWIN (1ST EPISODE)

Dah cuti sekolah kan...
haihhh masa skang ni sekelip mata jer..
dah hujung tahun..
tak lama lagi masuk tahun 2014..


cuti sekolah bermakna musim mengawan..
hahaha..
ramai perantin masa musim cuti sekolah..
klu dulu, klu nk buat kenduri kawin mesti tunggu cuti sekolah..
skang ni asal weekend jer mesti ada org kawin..
kt putrajaya ni, klu weekend bersepah perantin dok photoshoot..
merata ceruk..
dalam semak,yg rumput sama tinggi ngan org pun ado orang amik gambar..
kakakakak..
takpelaa nilai artistik laa tu..


so meh sy as perantin lamooo aka perantin kecut ni nk bg tips jimat belanja kawin..
skang ni klu nk kawin, bukan skit2 duit nk kena keluar..
ade tu konon nak nampak grand, sampai sanggup buat personal loan..
lepas kawin, mencirit nk bayar hutang..
anak dh masuk 2-3 org pun, hutang belanja kawin tak abis2..
iskkk kesian tau org gini..
tapi sendiri yg cari nahas..so jgn salahkan org lain..
betul tak?
dan takyah laa sampai duit kena ada 30K baru dapat kawin..
haihhh klu gitu, ramai ler yg buat maksiat lepas ni..
sebab payah sgt nak kawin..belanja besar sgt..
kita buat sekadarnya dah cukup sebenarnya..
sebab yg penting adalah akadnikah..
bukan majlis besar or kecik..
sebab tak kira besar or kecik majlisnya, tetap org akan berkata..
manusia mana pernah puas..
oklaa takyah membebel panjang sgt..
jom terus tgk tips...


skang ni sy tgk byk perantin mmg suka bg door gift..
dedulu org bg telur sebiji sebagai buah tangan..
skang ni dah macam2...
ada yg boleh makan, ada yg boleh guna, ada yang jadi sampah jer..
so tips yg pertama:
JIMAT DUIT PADA CENDERAHATI TETAMU

MAKANAN adalah penyelesaian terbaik..
klu bagi makanan, semua org makan..
tak membazir..
contoh makanan yg boleh diberi as buah tangan..
bahulu,kerepek,buah,coklat,air kotak/mineral, dan macam2 lagi..
klu nak nampak makanan yg diberi tu mcm grand..
packaging kena smart skit..
contoh bahulu tu dimasukkan dalam beg kiutmiut or kotak cantik..
setel!
takyah laa bagi sudugarfu mini,cawan piring comel,bunga kristal (tapi bukan kristal pun)..
ke bagi mug comel yg isi air sekali teguk pun tak dapat..
ke bekas telur kaca yg berwarna warni..
semua ni banyak je jual kt nilai 3 or ayer hitam..
ada yang ke indonesia or china nak beli souvenir punya pasal..
tapi tak worth it laa nk beli..
kita spend beratus (ada yg beribu) utk door gift gitu..
tapi end up org buang jer..(especially sy)
buat pe simpan benda gitu, useless..
so dari menyemak dalam rumah, sy buang jer lg senang..


nampak tak..
pengantin habis beribu ringgit nk beli cenderahati utk tetamu..
tapi sudahnya berakhir kt tong sampah jugak..
duitttt tu wehhh...
so kesimpulannya...
MAKANAN adalah penyelesaian terbaik..


Ok tips no2
JIMAT DENGAN KAD KAHWIN


skang ni kad kawin dah tak perlu tebal dah macam satu ketika dulu..
selain dr membazir..
dah tak relevan dgn zaman sekarang..
unless laa klu korang dah terlebih duit sangat..
klu setakat bajet tu biasa2 jer..
eloklaa buat kad kawin yg simple tapi informative..
sekeping tapi penuh depan belakang dah cukup..
atau yg 4muka tapi dah tercatat jemputan utk dua dua belah pihak sekali (pengantin lelaki n perempuan satu kad yg sama)
itu pun dh cukup baik..
sebabnya tau tak..
kad kawin ni lepas abis majlis..orang akan buang..
buat pe membazir pada benda yg akan berakhir kt tong sampah..
sayangggg oiii duit..
takyah la nk masukkan ayat2 bombastik or ayat2 ALQURAN dlm kad tu..
sebb takut nnt kad tu bersepah,dilangkah2..berdosa kita tau..
lgpun kebanyakan org akan buang kad tu..
so letakkan maklumat yg berguna sajer dlm kad ..

dan tak perlu nk tempah banyak keping..
sebab skang ni kita bleh jemput melalui facebook jer..
especially utk kengkawan..
kebanyakan dari kita ada acc facebook kan..
so lebih mudah jemput melalui fb jer..
selain dari jimatkan belanja tempah kad..
boleh juga jimat utk duit setem..
sekarang duit setem bukan murah..
satu kad kena setem 50-60sen..
klu 100 kad kena antar pakai pos, bape hinggit plak kita nk abis utk duit setem..
adoiii

so tempah kad dalam anggaran 200+ jer..
untuk back up or utk kenalan ibubapa..
dah cukup..


oklaa ni baru 1st episod TIPS JIMATKAN BELANJA KAHWIN
nanti sy sambung episod 2 plak..
kang pepanjang pening lak nk baca..
Kikikiki..


Thursday, November 14, 2013

PEREMPUAN SUKA CAKAP TERBALIK, ORANG LELAKI DENGAR MACAM PELIK



Satu petang, Si suami yang baru pulang dari kerja, ingin memanjakan isterinya, “Jom kita keluar, malam ni kita makan di kedai je lah”. Sambut isterinya, “Eh nasi banyak lagi tu bang, gulai pun ada lagi tu. Nanti membazir, siapa pula nak menghabiskan tu”. Kalau diikutkan jawapannya itu seolah-olah membantah cadangan suaminya itu, tetapi tindakannya berlainan. 


Si isteri masuk ke bilik terus menukar baju dan membelitkan tudung di kepalanya di hadapan cermin di dalam bilik tidurnya. Sambil menunggu isterinya, dia mencapai surat khabar yang dibawa daripada pejabat tadi. Suaminya faham sangat. Kalau mulut isteri membantah tetapi nampak bergegas menukar baju, maknanya dia setujulah tu.



Setiba di gerai “char kue teow” yang biasa mereka singgah, adik di gerai tu menghampiri mereka dan bertanya, “Pak Cik nak makan apa?”. Pantas suaminya menjawab, “Char kue teow”. Ditegur isterinya, “Ish Abang ni, mintalah yang lain pula, mee ke, bihun ke. Kan dulu dah makan char kue teow ni”. Suami mula naik berang, “Menyusah je fikir-fikir, Abang tengah lapar, nak makan char kue teow le, Awak nak yang lain, pesan je la”. Muncung terus mulut si isteri mendengar arahan suaminya itu dan lantas memesan bihun sop untuk dirinya.



Sedang mereka menjamu selera, isterinya memecah kesunyian dengan bertanyakan satu soalan menjerat, “Sedap ke char kue teow tu bang?”. Sambil kepalanya masih tunduk menyedut lelehan kuah kue teow itu, suami membalas, “Sedap”. Terus melicinkan char kue teow kegemarannya itu. Apabila isterinya melihat piring suami telah licin, dia menegur dengan nada kecewa, “Awak tu makan, bukan nak ingatkan saya”

.

Tergamam suami mendengarnya terus membela diri, “Tadi tak cakap pun nak”. Sambut isterinya, “Dah cakap tadi, abang buat tak faham je”. Dibalas suaminya untuk membela dan membenarkan dirinya, “Mana Abang tahu awak nak rasa, kalau nak, pesan lagi satu”. Suara masing-masing mula meninggi. Isteri merasakan suasana romantik yang dia mula kecapi seawal suaminya mengajak makan di gerai tadi telah hancur berkecai apabila suami tidak memahami kehendaknya malam itu. 



Bagi Si suami pula, asalnya tadi keluar makan di luar untuk membantu isteri merehatkan badannya supaya tidak susah-susah memasak di rumah dan dengan harapan malam nanti dapatlah hadiah istemewa daripada isterinya. Tetapi sekarang, telah bertukar menjadi medan peperangan dingin dengan isterinya di meja char kue teow pula. Mengapa perkara ini boleh terjadi?



Kebiasaan wanita, apabila mereka berkomunikasi, mereka menggunakan ungkapan yang tidak terus. Mereka menggunakan bahasa berlapik, maksud terbalik dan berpusing-pusing sebagaimana peribahasa Inggeris “beats around the bush”. Laporan ScienceDaily (Jan. 21, 2005) berjudul “Intelligence In Men And Women Is A Gray And White Matter” mengatakan binaan otak wanita yang memang telah diprogramkan memiliki lebih “white matter” yang bertugas menghubungkaitkan sesuatu perkara dengan yang lain hingga menyebabkan mereka pakar menggunakan pendekatan ‘komunikasi-bahasa-tidak terus’ ini.



Bercakap adalah asas perhubungan yang utama bagi wanita. Mereka menggunakan pendekatan ini untuk membina jambatan perhubungan dengan orang lain untuk mengelakkan konfrantasi secara terbuka, bersopan santun dan berbudi bahasa. Wanita memang suka menggunakan proses komunikasi cara ini untuk menyampaikan mesej terutama sekali kepada orang yang dia sayangi. 



Bagi mereka, jika orang yang dia sayangi ini memahami apa yang dia ungkapkan dengan tepat, maka orang itu dilabelkan sebagai seorang yang romantik. Sebagai contoh kalau mereka berdua sedang menaiki kereta dalam perjalanan yang jauh dan isterinya berasa lapar. Pada masa itu mereka sedang melalui deretan kedai-kedai makan. Terdapat beberapa ungkapan yang tidak terus yang wanita gunakan untuk memberitahu suami yang mereka lapar. 



Mereka tidak sanggup mengungkapkan perkataan, “Abang saya lapar, berhenti di kedai makan depan itu sekarang”. Mereka akan menggunakan bahasa tidak terus seperti berikut, “Abang tak lapar ke?”. Atau, “Dulu kita pernah makan di kedai depan tu kan, sedap masakannya”. Atau, “Tomyam kedai di depan tu sedapkan Abang”. Dan banyak lagi ungkapan-ungkapan yang kebanyakan lelaki tidak faham. 



Maka suami yang romantik ialah apabila sahaja dia mendengar isyarat ini, dia telah tahu bahawa isterinya sedang lapar dan mahu makan. Tanpa bersoal jawab, dia terus sahaja membelokkan keretanya ke halaman deretan kedai makan dan mencari pakir yang dekat dengan restoren yang dia sebut tadi.



Namun kebanyakan lelaki tidak faham dengan bahasa-tidak-terus ini. Minda lelaki yang memiliki lebih sepuluh kali “grey matter” daripada wanita yang tugasnya hanya memproses maklumat, kurang dapat mengaitkan ungkapan atau ayat-ayat yang berlapik-lapik ini. Kefahamannya hanya bergantung kepada apa yang diucapkan. Dia tidak pandai untuk mentafsirkan apa yang tersirat daripada apa yang tersurat. Oleh itu, jika isterinya beri isyarat. “Abang tak lapar ke?”, Dia akan jawab, “Tak lapar” dan meneruskan pemanduannya. Kecewalah isteri ini dan suaminya ini akan dicopkan sebagai tidak romantik.

Berbalik kita kepada kisah yang mula-mula saya paparkan itu. Apabila isteri bertanyakan kepada suaminya, “Sedap ke char kue teow tu bang?”. Ini bermaksud, “Abang, saya nak rasa sikit char kue teow tu”. Dan sebaik-baiknya, tanpa soal jawab, suaminya itu terus menukar piring char kue teownya dengan mangkuk bihun sop isterinya. 

Selepas minum separuh, suami itu juga menukarkan gelas minuman milo aisnya dengan minum isterinya. Suami yang berbuat demikian dicopkan sebagai seorang yang romantik. Dia bukan hanya dipuji kerana memahami kehendak isterinya, malah isteri juga puas kerana dapat merasai dua jenis makanan dan minuman pada malam itu dengan harga yang dibayar oleh seorang mengikut perkiraan wanita.

Berikut saya paparkan sedikit daripada ungkapan bahasa-bahasa-tidak-terus yang boleh dijadikan panduan kepada suami jika dia terdengar isterinya.1. Bila suami mengajak isterinya pergi ke sesuatu tempat dan isterinya menjawab, “Tengoklah”. Besar kemungkinan maksudnya dia tidak mahu pergi.2. Bila suami isteri sedang berbincang untuk membeli atau memberikan sesuatu kepada isteri, tetapi dalam perbincangan itu timbul pelbagai masalah hingga isterinya seolah-olah mengalah, “Saya tak kisah”. Sebenarnya apa yang dia maksudkan itu ialah dia kisah dan mahu juga benda itu.3. Bila suami pulang dari kerja dan sesampai di pintu, isterinya menegur suaminya, “Abang letih eh”. Bagi suami yang tidak faham, pasti akan menjawab apa yang dia rasai seperti, “Aa, letih”. Maka kecewalah isterinya itu kerana maksud sebenar ialah dia hendak mengajak suaminya keluar masa itu juga.

Mengapa orang lelaki tidak faham bahasa perempuan ini ialah kerana kebiasaannya orang lelaki berkomunikasi menggunakan ayat yang pendek, terus, tepat kepada maksudnya dan penuh dengan fakta. Lelaki dengan watak kepimpinan dan penguasaan sering menggunakan komunikasi ini untuk mendapatkan kuasa dan sokongan daripada orang lain. 

Di dalam perniagaan, cara komunikasi sebegini amat sesuai untuk membuat keputusan dan keberkesanan perundingan dengan cepat. Tetapi kalau cara ini digunakan untuk berkomunikasi dengan orang perempuan, ia dilihat sebagai kurang sopan dan tidak beradab.

Oleh itu nasihat saya kepada suami yang ingin memahami bahasa terbalik isterinya ialah,1. Bila isterinya bersuara, cuba dengar betul-betul ungkapannya dan lihat juga air muka serta pandangan matanya. Pasti kita boleh memahami maksudnya sama ada terus atau terbalik melalui tonasi dan bahasa badannya.2. Kalau suami masih merasai tidak faham maksudnya, cepatlah bertanya secara terus terang, “Apa maksud awak tadi?”.3. Bila suami telah memahaminya, maka simpanlah ilmu dan kemahiran ini untuk digunapakai masa depan apabila diucapkan oleh isterinya nanti. Pastinya suami ini dilebelkan sebagai lelaki yang paling romantik.4. Terimalah cara bahasa terbalik yang amat memeningkan kepala ini sebagai tanda isteri masih sayang kepada kita. Kebiasaannya, isteri tidak menggunakan kaedah ini kepada sesiapa sahaja yang dia tidak kenal melainkan kepada orang yang dia sayangi dan teman sejenisnya

Kepada isteri pula,1. Sebelum anda menggunakan bahasa berbahasa ini kepada suami, sila lihat dulu keadaan suami anda. Jika dia dalam keadaan serius atau kelihatan letih atau mengalami stres, jangan gunakan lagi pendekatan ini. Dibimbangi, ketidakfahamannya nanti boleh menyebabkan jiwa panas barannya mengganas.2. Kalau keadaan suami kelihatan ceria dan bersedia untuk bergurau senda, bolehlah anda bermanja-manja menggunakan bahasa terbalik berpusing-pusing ini untuk menagih kehendak dan keperluan anda. Kalau dia tidak faham juga, anda hendaklah dengan suara manja menerangkan maksud sebenar. Jangan mengharapkan dia faham sendiri kalau dia kelihatan tidak faham. Nanti anda juga yang kecewa.



Wednesday, November 13, 2013

TIPS: TIKET LEGOLAND MURAH






Menunaikan impian Ammar yg hari2 berzikir kt telinga sy n alan..
nak pegi legoland..nak pegi legoland..
bernanah dah telinga mak dia ni..


ammar masuk free aritu..
sebab kami guna ticket promo dari pek biskut Tiger..
haa klu ada sape2 yg nk pegi legoland bawak anak2..
bleh guna ticket promo ni..
promosi sampai 31jan 2014 jer ye,,
cepat2 jangan terlambat..
igt tau..beli biskut TIGER..
cari yg ada promosi kids ticket for free..
tapi yg tak baper best..
kena bayar full price utk dewasa klu nk dapatkan tiket free utk kanak2..
harga tiket full rm140..
klu beli guna mykad, hanya 120 je utk dewasa..
tapi takleh laa dapat tiket free utk anak2..
so pandai2 laa rancang..
hihihi..


lagi satu..
makanan dalam legoland ni mahal nk  mampos..
air mineral botol kecik je dh rm3..
air manis lain dalm botol ke tin dah rm5 keatas..
amenda tah jual memahal..
blom lg cite harga makanan..
set burger je dah rm20+
nasi lemak rm10 sepinggan..
aduyaiii ngresep...kata org JAWA..
hahaha..
so tipsnya..
sila bawa bekal makanan masuk beg ye..
bawak laa air, roti2, biskut2 utk alas perut sementara dalam tu..
klu tak, mmg habis duit dok beli air jer tak habis2..
mmg tekak asik dahaga je bila dalam ni..
perut pun lapo manjang..
bawak bekal adalah tindakan yg bijak..


satu tips lagi..
sila bawak payung bila pegi sini ye..
sebab kita taktau cuaca skang ni kan..
tup tup je hujan..
tup2 jer panas terik..
so payung tu byk membantu..
n utk org lelaki n anak2 kecik tu..better pakaikan topi..
panas oo dalam ni..


and nasihat terakhir sy..
klu nk pegi legoland..
make sure korang pegi awal pagi ye..
buka je legoland tu, terus masuk..
sebab permainan mmg macam2..
dan klu waktu cuti skolah ni, mmg ramai org..
beratur sekian, nk main ni sekian..
so klu pegi lambat, mmg tak sempat nk main sume..
rugi wooo..
tiket bukannya murah..
nak pegi pun bukan senang kan..
so lebih baik korang gunakan masa secara berhemah..
dont worry, dalam sini byk surau utk solat..
tandas pun bersih2..
utk nursing moms pun ada tempat utk susukan anak..
so kira lengkap laa dalam ni..


oklaa tu jer yg sy nk cite..
surely kena repeat lg ke legoland..
but as for time being, mmg tak laa..
nih pun bertangguh2 je nk kesana..
akhirnya lelap mata, baru laa sampai..
hahaha...


oklaaa..jumpa lagi..
au revoir!







Monday, November 4, 2013

SESUATU YG MENARIK UNTUK DIKONGSI..!

c/p 

Soalan: Jika suami sudah sediakan makan minum, tempat tinggal, pakaian, dan segala keperluan rumah, adakah suami perlu memberi duit setiap bulan pada isteri?

Ustaz Azhar Idrus:

Jika suami telah menyediakan tiga perkara iaitu makan minum, pakaian, dan tempat tinggal, maka dia telah dikira menunaikan nafkah isteri.

Jika isteri duduk di rumah tak buat kerja apa-apa, tak masak, tak basuh baju, makan order dari restoran saja, baju hantar dobi, dia tak kemas rumah, dia tak melahirkan anak, tak jaga anak, tapi dia hanya main facebook siang malam 24 jam, maka tak perlu lagi beri duit belanja setiap bulan.

Tapi jika isterinya membuat kerja-kerja di rumah seperti memasak, membasuh baju, mengemas rumah, dan sebagainya, maka suami kena lah beri duit untuk isteri setiap bulan. Tak perlu tunggu isteri mintak baru nak beri, jadilah suami yang gentleman. Diakan isteri kita yang kita duduk tergila-gila sebelum akad nikah dulu. Jangan buat tak ingat pulak.

Jangan lupa, isteri juga yang mengandung sembilan bulan dan dia yang menggadai nyawa melahirkan anak kita dengan kesakitan yang amat sangat semasa nak keluar anak. Suami ada rasa sakit begitu? Tak ada. Yang adanya suami hanya duduk mundar-mandir saja di luar bilik bersalin, kadang-kadang siap mengurat nurse lagi.

Jadi, suami cuba fikirlah samada dengan memberi seribu ringgit sebulan untuk isteri itu cukup atau tidak berbanding dengan kesakitan dia melahirkan anak, kesusahan dia menjaga anak, beri susu anak, basuh berak anak, dan sebagainya...

Sunday, November 3, 2013

KEPUTUSAN AKHIR PIALA MALAYSIA 2013- KELANTAN vs PAHANG

yieehhhhaaaa...
pahang menang..!
saya suka..
saya suka..
saya suka..


hiksss..
saya bukan laa peminat pasukan pahang..
tapi sy suka pahang menang..
bagi laa chance kannn...
asik kelantan je sapu sumer..


pahang bermain sgt baik malam ni..
aturcara permainan sgt sistematik..
teamwork pun sgt bagus..
tak kucar kacir..
walaupun pada awal permainan, mereka semua bermain dalam hujan lebat..


tapi sayangnya..
banyak peluang gol yg boleh dijaringkan oleh pahang, tak masuk..
walaupun peluang terbentang depan mata..
no luck maybe..
takpela, sebab pada minit ke 59 akhirnya matias conti dapat juga jaringkan 1 gol..
hasil tandukan power kepala keras dia..
kekekke...


gol tu mmg gol bukan jangkaan..
sebab tandukan tu lembut jer tapi tinggi dan melepasi khairul fahmi (keeper kelantan)..
mmg cantik arr..!


cuma sy as penonton di rumah merasakan referee malam ni, berat sebelah..
referee byk menyebelahi kelantan..
sebabnya banyak kesalahan team kelantan, dia hanya berikan amaran..
tapi bila tiba pemain pahang yg buat salah, preettt terus bagi kad without warning..
then dapat free kick..senang jer! hek eleh..
tak adil betul..
tapi tak pelaa pahang..
referee tak side korang pun..korang menang dahhh..
kan kan kan..


anyway tahniah kepada pahang..
tahun ni nasib menyebelahi pahang..
takpe laa kelantan..
tahun depan leh cuba lagi!!!

Thursday, October 31, 2013

ASTHMA ATTACK...

Saya takde asthma..
Jauh sekali sakit jantung..atau
tekanan darah tinggi..
dan yg sewaktu dengannya..
Harapnya kekal laa sebegitu hingga akhir hayat.,.
amin..


tapi malam selasa lepas..
lain plak jadinya..
tiba2 sy diserang dengan gejala asma..
sehingga saya terpaksa ke hospital untuk mendapatkan bantuan..
serius sy rasa, nyawa sy sudah seperti di hujung tanduk..
kalau sy lambat ke hospital malam tu..
tak tahulaa apa yg akan jadi pada saya..
ngeri bila dikenangkan semula..
Alhamdulillah Allah masih panjangkan usia saya hingga hari ini..


Ceritanya bermula begini..
Untuk dinner malam tu, saya ada masak cendawan goreng sebagai lauk tambahan..
sambil masak, ada juga sy cicip sekeping 2 sebab ms tu perut tgh lapar..
selesai masak, kami sekeluarga dinner dengan lauk sotong dan kangkung..
bersama jugak dengan cendawan yg telah sy goreng tadi.
makan macam biasa jer..tidak lebih dan tidak kurang..


selesai makan..
lebih kurang 10minit selepas itu..
sy mula batuk2..
ribut tidak, angin tidak..tetiba sy batuk tak berhenti..
tekak rasa sgt gatal..
dan batuk sy juga berkahak..
sy amik gula hacks hitam yg biasanya mmg  melegakan tekak yg gatal..
tapi masih tak berhenti batuk yg tiba2 itu..
sy dh mula rasa tak selesa..
alan suruh sy minum air panas utk hilangkan gatal kerongkong..
selepas minum air panas..batuk sy semakin menjadi..
apa hal laa ni..
sy terus ke singki dapur sebab gayanya sy mcm nk muntah dah bila batuk..
sakit sgt dada dan tekak masa tu..


masa kt dapur..batuk makin kuat..
kahak pun rasanya ade jer setiap kali meludah..
nafas sy rasa makin pendek pendek..
badan sy makin sakit..
dada plak rasa mcm ketat semacam..macam kena debik pun ada..
huhuhu..
batuk hampir 10minit tanpa henti..
peluh dah macam kena simbah air..
adoiii sakit sgt..
and sampai last sy tak tahan..
sy terus terduduk..
dan minta alan urutkan belakang badan..
nafas sy dh berbunyi masa tu..
klu alan berhenti urut belakang sy, sy rasa mencungap balik..
apalaa kena dengan sy ni..


hampir 45min sy berkeadaan mcm tu..
batuk masih tak surut..
dan lastly sbb dh tak tahan sgt..
sy ajak alan ke hospital..
walaupun sebelum tu puas sy cuba tenangkan diri,,
sebab dalam kepala saya dh mcm2 benda ngarut yg sy pikir..
sy mmg rasa nyawa sy dh sampai hujungnya..
huhuhu..


alan hantar sy bahagian kecemasan hospital..
kt kaunter triage, mereka periksa nadi sy sgt laju..
manakala tekanan darah sy pun tidak normal (sy tak pasti tinggi atau rendah)
lepas tu sy terus ditolak ke tempat ambil gas..(nebulizer)
ubat apa yg diorg bagi sy pun tak pasti..
lepas lebih kurang 5minit sy sedut gas tu, baru sy dapat rasa dada sy lapang balik..
dan sy boleh bernafas dgn btl semula..
tak pendek2 mcm sebelum ni..
alhamdulillah..


tapi yg tak best plak..
15minit berikutnya..tiba2 aje tapak kaki dan tangan sy gatal2..
dan timbul bengkak2 mcm kena gegata (kelopak garam) dan merah2..
sy tanya doc, mmg macm ni ke (ini pertama kali sy amik nebulizer ye)
doc pun pelik..haihhhh..
lepas tu dia sangka sy kena allergik..
dan terus buat prediction yg sy ni kena asma sebab allergik...
ayoyoyo..biar betul..
allergik apa plak ni?
sotong?kangkung?cendawan?
semua tu biasa dah saya makan..tak penah plak sy jadi mcm ni..
so diorg dh decide nk warded kan sy lps cucuk piriton n hydrocort kt sy..
adudududui...


badan sy plak dh mula menggigil..tapi sy tak plak rasa sejuk..
jari dah semakin biru dan bengkak..
badan semakin merah dan gatal..
adoii apa plak ni..
betul ke allergik?


but mujurlah ade doc senior skit datang periksa..
dia kata gejala yg sy alami ni mmg gejala biasa utk sesetengah org yg amik nebulizer..
so, doc decide tk jadi nk warded kan sy..
alhamdulillah..
lega sy boleh balik malam tu..
sy ada kt hospital hampir 2jam..


saya ade bertanya kt doc yg merawat sy tu..
sy suspek doc tu doc pelatih..
sebabnya bila sy tnya punca sy kena serangan asma tu, semuanya dia kata dia tak pasti..
lepas tu dia pun mcm tak confident bila periksa sy..
selalu dia bertanya dengan doc lain utk pastikan keadaan sy..
so sy mmg tak puas hati dengan explaination doc pada sy malam tu..


tapi sy lega semuanya dh berakhir..
dan hoping this is the last sy kena mcm ni..

p/s:
akakdokter?
ade possibilty tak utk sy kena lagi?
betul ke sebab allergik?
sampai skang sy masih rasa dada sy berkahak..
dan batuk tu ade gak sesekali..
should i go for check up?
huhuhu..
tapi aritu doc tu cakap lungs sy clear..
isk..

Saturday, October 26, 2013

TIPS:SANTAI DI PANTAI PORT DICKSON

                                               ammar yg sebok sgt main pasir


                                                 aisy dan ayah yg sebok lukis kt pasir


                                                 ketam merah kekecik yg mengemut banyak


ikutkan klu sy ni yg makpak mmg dok PD..
bleh je selalu mandi laut..
tapi serius ckp..
thn ni br 1st time kitorg gi mandi laut..
and lepak lama2 kt pantai..
biasanya amik angin jap jer..
lps tu balik..
aisy tu baru 1st time rasa mandi air laut..
sepanjang masuk 2thn umur dia skang ni..
hahahahha..


bukan tak doyan nk g mandi laut..
tapi bila pikir panas..sunburned and so on..
mmg malas betul nk pegi
tapi sebab dh janji ngan ammar nk bawak main pasir..
redah jugak laa..


sy pegi pantai belakang bayu beach resort..
situ pantainya bersih dan pasirnya halus..
cuma yg tak bape best sebab takde toilet n bilik mandi utk ganti dan mandi..
oleh kerana rumah parents kt sini, so tkde hal la..
bawak je surat khabar byk2 ngan towel..
balut badan, alas sokkabar atas kusi kete..zoomm balik rumah..
hahah..
oh jgn lupa bawk baldi utk isi air laut buat cuci kaki before msk kete..
klu tak sila hangkut pasir halussss memutih di dalam kereta nanti..
hahaha..
alternately boleh gak gi mandi kt pantai batu4 yg berdekatan,.
situ ada bilik mandi utk ganti n mandi..
cuma kena naik kete gak laa..


pantai sini dulu takde pokok..
tapi skang byk juga pokok dh ditanam..
so tkde hal utk berkelah dan terlindung dari matahari..
klu petang bleh je main bolatampar pantai..
klu waktu air surut, masih ade ketam merah kekecik yg lari bila kena kejar tu kt sini..
mcm waktu sy pegi ni, air tgh nak surut..
so bila air laut dh sampai tgh skit..bertaburan ketam2 ni kuar..
seronok kami anak beranak kejar ketam yg mencicit lari masuk pasir..
hahahaha..


bila balik rumah, sila bersedia dgn pasir2 pantai yg halus bertaburan di dalam rumah ye.
hahahah..
make sure rendam baju dalam baldi sebelum basuh utk 'turunkan' pasir..
serius mmg pasir halus gile..
baju dh basuh pun masih rasa berpasir..


seronok santai di pantai..
sesekali boleh laa..
klu selalu mau rentung badan..
hahaha..
mcm ammar, badan dia dh berbelang skang..
aisy tak nampak sgt sebab kulit aisy tak seputih abangnya..
dan sebelum mandi make sure sapu sunblock sblm terjun laut..
klu tak merasa la sunburned mcm kitorg ni..
hahaha...


okeh..
pada sesiapa yg nk g PD tu..
bleh je contact sy..
sy ada apartment utk di sewa di Glory Beach Resort..
jgn risau, hrga boleh kautim..
cau cin cau!





Thursday, October 24, 2013

TIPS: CARA CEPAT MELEMBUTKAN/EMPUKKAN DAGING

Aidiladha baru je berlalu kan..
mesti ramai dapat daging korban..
dh masak?
sy punya dok keras lagi dalam esbok tu..
muak plak makan daging sesejak raya tu...
hihihi..cettt eksyen..


tapi selalu klu nk masak daging mesti ambil masa yg lama kan..
nak nak klu dapat bahagian yg liat..
perghh berzaman tunggu nk bg empuk daging..
berjam jam kena rebus..
tuh blom lagi bab nk memasak..
bila mau makan daaa,..


so ini ada satu petua yg diberikan oleh bibik MIL sy..
katanya di indon, klu merebus daging..
mereka akan tambah sesuatu bahan utk cepat empukkan daging..
apa dia tu?
jeng jeng jeng..


Rupanya mereka tambah sedikit cuka makan ke dalam rebusan daging..
sy mula2 ragu gak nk tambah cuka dalam rebusan tu..
kang tak pasal jadi lain ke..
tak sedap la plak ke..
iskk..


tapi dek kerana mengejar masa..
sy tambah laa jugak..
tak byk pun..
skit je..
mcm sy aritu, sy rebus 3kilo daging..
air rebusan penuh sampai tutup daging (lebihkan skit)
cuka sy tambah dalam setgh cawan jer..
suprisingly mmg cepat empuk daging nya
and takde plak masam rasa daging sebab cuka tu..
sebelum masukkan cuka,sy dh rebus daging 1jam lebih..
masih belum empuk gak..liat je bila gigit..
lepas sy masukkan cuka, dalam masa 10minit je daging terus empuk..
mmg terperanjat jugak sy..


so lps ni klu nk rebus daging, bleh laa cuba tips ni..
lagipun senang sy rasa..


ade jugak petua petua lain utk cepat empukkan daging..
antaranya masukkan sudu besi dalam rebusan daging..
sy penah gak try..tapi rasanya lambat juga daging nk empuk..
lepas tu ada gak yg kata masukkan betik muda..
haa tu tk penah try lg...
payah nk cari betik muda kt rumah sy ni..hihi
ada jugak soh pakai daun nangka..
itu pun tak penah dicuba..
mana nak cari daun nangka kt putrajaya ni..
hahhaha..


and banyak lagi petua klu nk ikutkan..
tapi malas sy nk listkan kt sini..
anda ada petua lembutkan daging yg lain?
meh laa share ngan saya..

Wednesday, October 23, 2013

ANAK AYAH..



Sama ke?
macam taakkk je....
hahaha..


tapi budak kecik ni mmg anak ayah..
skit2 ayah..
skit yah yah..
malam klu terjaga dari tido, mesti cari ayah..
bagus ler..
tak laa ibu penat sgt..
sebab ngan ibu dah 24h 7d per week..
so sesekali bg chance laa ibu tido plak..
kikikiki..


sekali pandang mmg takde iras...
tapi dua kali dan berkali kali pandang..ada laa jugak persamaannya..
ate dh mmg itu bapaknya..
takkan nk rupa org lain plak kan..
gitu acuan,gitulaa kuihnya..
hikss..


Friday, October 18, 2013

SALAM AIDILADHA 1434H


SALAM AIDILADHA..


dh terlambat ke?
blom kot..
baru bape hari kan..
hihihi..


kali ini aidiladha kami di JB..
macam biasa ada acara melapah daging korban secara berjemaah dilakukan kt sana..
so mmg seronok..
sebab first bkumpul ramai2..
2nd sebab dapat laa rasa makan sup tulang segar...
hahah..


nih sume anak2 dara dan mak dara keluarga allahyarham Cikgu Hj Jaafar..
tapi tak laa semuanya..
ada gak yg tak cukup sebab ada yg ngikut gi tengok org sembelih lembu kt ladang..
nih laa set set yg malas nk pegi..hihi
tapi sgt rajin bergambar..
kahkahkahkah..


menu raya kali ni berubah skit dari kebiasaan..
biasanya setiap kali raya mesti masak ketupat..
kali ni kitorg ubah skit dengan masak nasi serai beserta lauk pauknya..
so tajuk album adalah NASI SERAI
Lagu iringan: DAGING MASAK HITAM, AYAM GORENG BEREMPAH dan DALCA IKAN MASIN
alhamdulillah..
laku semuanya.
habis menjelang petang walau tiada tetamu datang bertandang..
hanya kaum kerabat jua yg ada..,
tukang masak utama: saya dan kakak ipar (tudung kuning)
jangan tak cayooo..
hahaha lepas ni berangan nk buka catering laa..
cari duit poket..
hak ptuiii..!
masak seskit boleh laa..
nk masak utk catering, ya ampunn..demam mak seminggu agaknya..
kakakakaka..


apa pun..
kami balik ke putrajaya berbekalkan sedikit daging korban hari tu..
apa menu dgn daging tu..
taktau lagi...
tgklaa mana yg tergerak di hati..





Thursday, October 10, 2013

BARANG BARANG DARI LANGKAWI





Aritu kan seminggu alan gi outstation kt langkawi..
kami tinggal 3beranak je laa kt rumah ni..
oops lupa, adik sy ade temankan..
so tk laa takut sangat..


so oleh kerana seminggu kan kena tinggal..
kena uruskan sorang diri semuanya..
makanya alan kena laa membayar ufti kepada saya..
wahahaha..


gambar2 itulah ufti yg dibayar kepada saya sepeninggalan dia ke langkawi..
beratus kau habisss..
hahah tuh laa sape soh tk bawak saya..
kan dh kena ufti..


hahah..tak laaa..
itu adalah tanda kasih sayang kekdahnya..
sebab klu tiada kasih sayang, takkan terdaya utk menutup mata ketika membayar ratusan ringgit..
hahahaha..


apa pun terima kasih darling..
love u ketat ketat laa..
lain kali bawak laa i sekali..
bleh i pilih sendiri..
takyah nk surprise2 sgt laa..
benda2 gini org perempuan je yg arif..


tapi kuali vantage tu mmg terbaekkk laa..
senang sy nk masak skang..
bakar, goreng sume boleh..
and tk pakai byk minyak..
suka suka suka..

Tuesday, October 8, 2013

HARGA MEE GORENG MAMAK PUN NAIK???

Semalam teringin sgt makan mee mamak..


so pegi ler ke kedai biasa makan mee mamak kt serdang sana..
biasa mmg makan sana..
dari sy belajar kt upm dulu..
masa peknenkan budak 2org ni pun..masa tgh mabuk..
memang kt kedai ni je laa yg bleh sy makan..
klu kedai mamak lain, sy tk lalu..


so harga makanan dia mmg kitorg hafal laa..
sebab selalu ke sana..


sekali malam tadi..
perghh sempena kenaikan harga minyak 20sen beberapa minggu lepas..
harga mee mamak pun naik jugak..
duhhh 50sen youuu naiknya..
minyak seliter br naik 20sen
mee sepinggan naik 50sen kauuu...
agaknya masa goreng mee diorg letak petrol gak laa tu..bluwekk
klu tak apa kess sampai naik 50sen..
melampau kann..


dulu sepinggan baru 3.50 jer..
skang dh 4hengget..
haishhh buat duit betul kedai mamak ni..
roti canai tak pasti plak dh naik ke blom..
ermm


sy pelik btl..
asal minyak naik, hrga brg lain pun naik..
apa kes?
minyak naik skit jer..tp hrga barg lain naik mendadak..
tah mana punya teori diorg pakai pun tktau..
main ikut suka jer..
yg tersepit org mcm kita laa..


ada yg kata..
makan je kt rumah..jimat..
mmg ler betul..
tapi ada masa teringin jugak makan luar..
nak2 bila badan penat..
dengan stress byk benda..
makan di luar, adakalanya pengubat stress jugak..


ekonomi semakin menghimpit..
org semakin tersepit.!

Saturday, October 5, 2013

KEPUTUSAN SUKU AKHIR PIALA MALAYSIA 2013

Lauk! Lauk! Lauk!


Adoii kesian betul JDT malam ni..
6 gol kelantan bagi kt diorang..
apsal ler merudum nau pasukan JDT malam ni..
mana semangat, mana kerjasama, mana disiplin macam minggu lepas?
ayoooooooooooooo..


Maybe diorg pun terikut sama dengan kesedihan penjaga gol JDT-Alhafiz..
Alhafiz baru jer kehilangan seorang anak akibat sakit..
So malam ni dia mmg tak main..
Replace dengan keeper baru Norfadzli..
Tapi as new player, mmg nampak sgt dia gugup..
Buktinya..lepas 6gol kepada kelantan..
dan hampir kesemuanya gol gol mudah..
Adehhh..
Tapi mujur gak tak kosong terus..
Ade gak Safee Sali bagi 1 gol buat pengubat kehampaan JDT..


Takpelaa JDT cuba next season laa..
Pengajaran dan pelajaran buat team JDT..


So keputusan separuh akhir kali ni,
Kelantan 6 gol dan JDT 1 gol..
Kelantan akan bertemu dengan pasukan ATM utk perlawanan separuh akhir nnt...


Manakala antara Sarawak dengan Sime darby..
Ternyata Sarawak lebih hebat..
Keputusan memihak kepada Sarawak dengan 3gol berbalas 1 gol dari Sime Darby..


So semasa separuh akhir nnt,
Pahang akan bertemu dengan Sarawak..


Pasukan mana yg akan ke perlawanan akhir..
belum tau lagi..
tapi ramalan saya..
Pahang akan bertemu Kelantan..
hihihi..
Kita tgk nanti betul ke tak..

SIMPLE DINNER



okeh gambar mmg tak cantik..
tapi nk tayang gak..


nih dinner semalam..
kes taknk makan nasi..
bosan la plak asik nasi jer...


so apa lagi memspageti laa kita malam itu..
tambah plak ngan meatballs..
adoiii membangkitkan selera u olls..


sayuran tkde..
sebab mmg masak ringkas jer..
dh lapo sangat..
so ganti serat ngan buah buahan..
hahaha..


apa pun sedap gak layan spageti sekali sekali..
bukan susah pun..
tuang je sos prego tin tu dalam kuali..
panaskan jap..
rebus plak spageti kt dapur sebelah lagi..
wallaaa dah siap..
bleh mamam..


hahaha...

Tuesday, October 1, 2013

I'VE MET HIM AGAIN...ANUAR ZAIN!

Nama pun kipassusahmati bang nuar..
harus pegi klu dia ada sekitar putrajaya ni...
hahaha...
walau terpaksa memujuk Alan dengan mcm mcm perkataan sebelum dapt pegi..
wahahaha


Bang nuar datang sempena KUD minggu lepas..
Serius ramai org dtg kali ni klu berbanding yg last show bang nuar kt sini..
ala show yg mana dia lambai sy tu ..ouchhh! *matakelipkelip*
tapi persembahan kali ni lagi best..
sebab bang nuar nyanyi 5lagu dan semuanya lagu fav sy,,
hahahaha...
especially ada lagu MENCINTAIMU..
adoii terhibur betul..
rs mcm dia nyanyi utk sy..
kikikiki...


tapi kali ni dia taklaa lambai sy personally..
lambai utk semua org laa..
takpelaa jnji sy dpt tgk dia secara live...
dh ok dah pada sy..
kekekke..
*koigtkosape*
huhuhu


dekat tak jarak sy dgn bang nuar?
tu sy tak zoom okeh..terlupa pffttt..*mengos*
lebih kurg 10m jer..
walau bang nuar turun stage salam ngan penonton,..
tp sy tklaa teruja sgt nk terkejar ke sana..
bukan muhrim okeh..
dapat tgk sudah laa..
hahaha..
statement kawaldiri paling sopan..
kekekeke..
cuma klu dia dtg kt saya,..
nk juga amik gambar ngan dia..
hahahhaa...
*toklehblahnyeayat*
poraahhhh..


tenkiu utk en suami terchenta..
yg sudi beri kebenaran..
yg sudi hantar..
yg sudi jemput balik..
walau tk sudi nk teman tengok sama..
tapi syg tau abg ikhlas benarkan kan kan  kan..
thanks abg.,.
next time klu anuar zain dtg lagi..
bg syg gi tgk lagi ye..
wehehehe..


Thursday, September 26, 2013

BACKYARD MONSTERS AND DINOSAURS PUTRAJAYA







Pameran ini sedang berlangsung tau..
Dari 31 Ogos 2013- 28 Februari 2014
Bertempat kt Pusat Marina Putrajaya..
Harga tiket: Dewasa RM10, Kanak kanak (5tahun keatas) RM 5


Ermm pada saya..tak berbaloi dengan harganya..
Kalau org suka dinosaurs mcm alan suka laa kot..
sy tak suka..


Menatang menatang yg dipamerkan kt sini..
Sume besar2 belaka..
Selain dari serangga (backyard monsters) dan dinosaurs..
Ada juga interactive games (ala ala mcm kt petrosains)  ada jugak kt dalam pameran ni..
tapi yg  tak best, banyak gak yg rosak..
awat ler depa tak baiki..


klu nk amik gambar, make sure kamera canggih ye..
sebb kt dalam ni gelap gelita..
tgklaa gambar2 yg saya amik..
sebab sy cuma pakai henpon cap ayam..


sekejap je pusing dalam tu dh abis..
sbb tu sy ckp tak berbaloi dgn hrga rm10 tu..
tapi klu dh minat, ok jer..


klu berminat leh laa terjah sini..
lama lagi kt marina putrajaya tuuu...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...