Thursday, January 16, 2014

TIPS: CARA MENGGORENG KEREPEK NGAKU


Tau ngaku tu apa?
ni haaaaa..

                                           (pinjam gambar encik google..terima kasih!)

Biasanya buah ni org jual time chinese new year je..
time lain mmg takdak..
serius..
harga plak mmg berubah2..ikut stok kot..
nih bukan buah tempatan ye..
buah import china mari..


ok sy baru buat semalam kerepek ngaku ni..
first time buat dan first time rasa..
sedappppp....
beli buah ngaku kt tesco rm4.88 sekilo..
dan sekilo cuma dpt dalam bekas atas tu jer laa..
skitttt..tak puas makan...
takpelaa ate kata nk rasa je kan..


ok nk goreng ngaku ni ada gak caranya..
meh sy share tipsnya..
nih puas jejak mcm2 blog utk dpatkan tips ni..
tapi secara overall, caranya sama je mcm nk goreng kerepek lain..
senang yo baiii..


TIPS GORENG KEREPEK NGAKU:
1. Pilih buah ngaku yg tak pecah kat hujungnya..sebb klu pecah,byk kotoran dh masuk..so tak sedap..
2. Pilih buah yg pejal dan tak lembik..elakkan yg kecut sebb nnt payah nk buang kulit..dan tak fresh..
3. Masa buang kulit, jangan buang tangkainya..biarkan je tangkai tu sebab itu akan pemegang masa kita sagat ngaku jadi kepingan nipis nanti..
4. masa panaskan minyak utk menggoreng, bleh masukkan sesudu teh garam dalam minyak. Sebagai perasa dan juga menpercepatkan proses kerepek ngaku garing..
5. Sagat terus ngaku dlm kuali berisi minyak panas tu..lg senang dr sagat dalam mangkuk lain..sebab nnt kena masukkan ngaku sekeping sekeping..lecehh..buang masa..
6.  Goreng ngaku sehingga perang skit dan hilang buih2..bila dh hilang buih dan senyappp jer..dh boleh terus angkat. Sebab ngaku dh masak masa tu..jgn tunggu lama2 sebab nanti ngaku cepat hangus..
7.  Lepas angkat, bleh toskan di atas suratkhabar yg telah dilapik dengan tisu dapur di atas nya..


Dah siap dah lepas tu..
bleh makan dengan jayanya..
Sedap tau ngaku ni..
rasanya lemak2 manis..
makan kerepek ngaku ni mmg ralittt jer..
sedar2 dah habis..


oklaa..
tu jer nk kongsi arini..
nnt

3 comments:

  1. salam..
    thanx share cara bt kepek ngaku..beli semalam tp xtau nak bt cane hihi..
    btw, salam kenal ☺

    ReplyDelete
  2. Salam..bestnya..saye pon nk try buat nih

    ReplyDelete
  3. Thanks for the info..ni tgh baca cara nk kopek n grg...ada plak trambil sebiji yg dh pecah masa beli smlm tu....

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...