Friday, August 29, 2014

JOHAN SMART SPELLER





Jujur, masa mula cikgu dia beritahu sy..
Yg ammar dipilih utk menyertai pertandingan ni..
Saya tak letak harapan tinggi..
Sebabnya sy tahu kebolehan dan kemampuan anak sy..
Lagipun malas sgt nk port..
ada rezeki adalah..
takde rezeki takpe...


So, bila cikgu bagi list perkataan utk dihafal..
Ok..sy tolong ajar kt rumah..
Kat sekolah cikgu pun latih dia..
tapi tau jerla, bila ngan makpak sendiri..
Budak ni kan jadi manja terlebih..
Anak sy ler tu..
Penat juga sy nk ngajar dirumah..
tapi dia main2 jer..
Suka suka hati nk hafal,
Jap kang dia jawab sambil baring..
Jap kang dia jawab sambil menonggeng..
Jap kang dia jawab sambil dok gelek2 lori tanah..
jap kang dia jawab sambil mewarna buku..
Adoilaa anak..
Klu gini gayanya..mmg takde harapan..
Takpela nak..pegi utk pengalaman jer laa...


yg cikgu plak..
Hari hari pesan suh dia hafal..
Hari hari pesan kt saya, soh ngajar n tengok2 kan di rumah..
adehh..


So masa hari bertanding..
Saya tak dapat pegi..alan ada kursus..
Yg bawak, cikgunya laa..
Saya hanya mampu kirim doa semoga dia berjaya..
Dan bagi kata2 semangat supaya dia tak takut masa ditanya juri..
Harapan?
Adalah skit..tapi tak harap sgt..
Dapat saguhati pun takpe..


Masa pertandingan..
cikgunya skit2 whatsapp sy perkembangan ammar..
Dah lepas round ni, dapat soalan ni..ammar tak dapat jawab soalan tu..
Haihhlaa..excited sungguh cikgunya..
Sampai satu tahap, cikgu suh sy baca yassin supaya ammar menang..
Kekekekke..
kelakar betul.
Saya cuma cakap kt cikgu..ada rezeki adalah..


Sekali..tetiba dia whatsapp sy..
Kak..AMMAR JOHAN!!
erkkk...biar benaran ni?
adehlaa kus semangat!
terperanjat sy..
Rezeki ammar rupanya..
Berjaya juga dia!


Ermm..bila dah dapat title tu..
Secara automatiknya..dia akan mewakili putrajaya..
Nak pegi peringkat kebangsaan pula..
Bertanding di JB..
aduilaa..
dah ler 3hari kena berkampung di sana..
Mak pak tokleh ikut..
Erkk..bleh ke anak sy outstation dengan cikgunya jer?
Dia masih ngompol lagi...
Huhuhuhu..


Adoiilaaa....

Tuesday, August 19, 2014

MAK SAYA DAN ADIK BERADIKNYA



Cer teka mana satu mak sy?
hehehe..
yg ada muka saya laa kan..


Mak saya ni gi berjimba dengan adik beradik dia..
Gi melawat adik dia aka makcik sy yg bongsu..
baru dapat cucu kata ko..
Nk tengok laa..
Telek bayi kata orang..
Jauh nu..kt kuantan sana..


Drivernya sepupu saya..
Anak makngah..
Rajin dia membawa 3orang powerpuff girls tu gi merayau..
hehehehe..


Sesekali berjalan dengan adik beradik seronok..
Sebab lama tak berkumpul ramai2..
mak saya ada 6org adik beradik..
yg sorang dh meninggal..tahun ni jugak..
Abang yg sulung..wife dia adalah salah sorang dr yg berempat dalam gambar tu..
So bermakna dalam gmbar kt atas, seorang adalah kakak ipar..
hehhe..yg mana..cer teka cer teka..
tapi rasanya nampak kan perbezaan kt wajah2 diorg ni..
yg 3 beradik tu ada iras masing2...


Alhamdulillah diorang dh selamat sampai rumah masing2..

IMAM MUDA



Kisahnya budak bertiga ni sampai lambat lepas balik beraya..
Flight delayed!
hahahaha..
Diorang ni naik satu kete..tuhaa kete bapak budak yg pakai kopiah itam tu..
Almaklum ler satu geng..
mana2 pegi sume nak sekali..
Jadi bila ada persinggahan..tiga2 sekali laa lambat..


So bila sampai jer rumah maktok diorang..
Terus laa chiep diorang yg pakai baju merah tu soh diorang berdua ni amik wuduk..
Nak solat maghrib..
Dengan masing2 blum mandi..berpeluh2 sebab main lari2..
Ermm takpela..
Ibadah diutamakan..


Terus masing2 bentang sejadah..
Chiep terus bagi arahan, rapatkan saf...
Terus angkat takbir dan mula solat..
Chiep dh besar..dah 9tahun..so solatnya betul laa..
Budak berdua tu..sorang 6tahun dan sorang lagi 5tahun..
Solatnya memain..
Dok terjeling2 tgk org..dok gelak..
Alahaiii..
Yg pakcik makcik and parents kt blkg dok kecek kecek amik gmbar..
Penangan imam muda dan jemaahnya..
Hehehe..
Alhamdulillah berjaya juga 3rakaat walau jemaah main2..
hahahahah...


Saya takde kt situ..
Dalam bilik sebab tgh pening kepala..
Perut tgh tak sedap..
badan dh sakit2..
So cite ni alan ler yg bitau..
Rugi tak tengok..
Mujur ada gambar..


Seronok tgk budak2 ni belajar bersolat..
Harap2 sampai besarlah mereka menjaga solat..
Aminnn!




Tuesday, August 12, 2014

CEMALAT ALI LAYA... 2014



Salam Aidilfitri..!!


Lama sy tak hapdet blog ni..
Satu, sebab mood raya masih on..
So macam malas jer nk buka blog..
Ngeh ngeh ngeh ngeh...


Dua, sebab sy takde laptop..
So cemana nk apdet
Hiksss alasan baekk punya kan..
Tapi betul, memang takde laptop..
Ate tipon teman pulok kecik bebeno..
Sakit biji mata nk naip kt situ..


Tahun ni raya ngan mertua..
Nampak ibu mertuaku di celahan orang ramai itu?
Sila cari barang tersembunyi..
Hehehehe..


Ini adalah ahli keluarga Almarhum cikgu Jaafar..
Semua ada kecuali arwah long  punya family..
Termasuk arwah long laaa..
Dah lama meninggal tahun 2003/2004 dulu kalau tak salah..
Dan sejak dari itu, memang laa family diorg jarang sangat beraya ngan kami..
apa nak buat..


Dan macam dipakat pakat walau tak sebenarnya..
Yg ada partner in crime, tak kira walau jauh walau dekat..
Tahun beraya side Jb adalah sama..
Macam sy, tahun lepas raya beraya dengan mak sendiri..
Sama juga macam kakak alan yg beraya ngan mertua di batu pahat..
Dan abang alan yg beraya dengan mertuanya di Perak..
So bila tiba giliran tahun ni, semua berkumpul sekali..
Meriah gitusssss...


Yg tak best skit pasal raya ni..
Kira kenangan buruk ler..ada ke kenangan buruk masa raya?
Adaaaaaa..
1 syawal, sy terkena keracunan makanan..
Lembik lesu..
Muntah2 dan cherry berry..
Aduiiii tak tahan sungguh..
Tah apa ler yg sy makan smpi jadi gitu..
Or else perut sy yg terkejut makan macam2 masa ry pertama tu...
Sebab dh 29hr berpuasa kan tahun ni..
Alhamdulillah sy dapat puasa penuh tahun ni..
Yeay takyah ganti..!!


Dan 2syawal plak, selepas sy lembik pd syawal pertama..
Sy diserang asma plak..
Aduiii laa macam2..
dah nama raya kan..orang pegi beraya, awak juga dipaksa ikut..
Walau badan tidak larat sebenarnya..
Selepas seharian menanggung kesakitan badan yg teramat plus letih lesu..
Dan harung plak jem yg panjang sepanjang highway plus itu..
Bayangkan dari Jb ke batu pahat yg biasanya 1+jam, jadi 4jam kauuu...gilerr!
Malam itu, tak semena2 sy batuk2 yg non stop..
Terus mencungap..
Dan lastly tersadai dalam wad emergency hospital pantai batu pahat..
hahahaha..padan muka sy..
Amik kauu...2jam dalam tu..
Selepas pekena nebulizer tu, barulah batuk sy lega..
Dan secara automatik juga kesakitan belakang badan sy yg dari 1st syawal tu turut berkurangan..
walau tak sepenuhnya laa..
Dan sila bayar rm200 utk rawatan selama 2 jam itu ye...amikkk!
hahaha...


Itulah kisah raya sy tahun ni..
alhamdulillah getting better by today..
Sekarang tgh puasa 6 plak..
Harapnya berjaya utk buat straight smpi habis..
Amin!!


***cemalat ali laya itu adalah ucapan khas Aisy utk semuaaaa!!! penat ajar SE LA MAT..yg jadi tetap CE MA LAT.. hantam laa aisy!! ***

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...