Friday, May 2, 2014

NASI MANDI AYAM dan TIPS: DAPATKAN BUTIRAN NASI PANJANGGGGG...

Bukan ayam kena mandi...
tapi nasi mandi..
sejenis nasi arab.....



hah..macam tereeee je gua nak masak nasi arab..
tapi betul mmg ni nasi arab homemade..
saya masak sendiri..
senang je weh..


Hiksss sy beli hat yg dalam kotak tu..
Jenama AL BAYT..
yang skrng ni tgh merata2 org jual rm15 sekotak..
Dalam kotak tu ada beras basmathi, rempah serbuk dan rempah tumis
So kita just tambah benda2 lain yg diperlukan mcm ayam..
Dalam mangkuk tu sos harrah..
Ala yg biasa dihidangkan dengan nasi arab tu..
macam sambal belacan kita laa..
Penambah kick masa makan..


Cara pun ada disertakan sekali pada kotak nasi mandi ni..
So kita just follow sebijik2 cara nya..
In sha Allah mesti jadi..


Sos harrah sy agak derhaka skit laa..
Sebab sy tak jumpa daun ketumbar kt kedai masa nk buat sos ni..
Apa lagi apa yg ada aku bedal jer..
Saya gantikan dengan daun sup..
Sedap je pun..
Sy rasa kalau mak sy dia lagi suka sos yg sy buat ni kot..
Sebab mak sy kata daun ketumbar ada rasa dan bau pepijat..
Erkkk ponah ko omak den makan pepijat?musykil jappp..
hehehe...


Apa pun..bleh tahan jugalaaa nasi arab al bayt ni..
Boleh repeat beli ni..


*tips dapat nasi beras basmathi yg panjangggggg: kena rendam beras basmathi  +- 20min sebelum masak...confirm panjang2 nasinya nnt...!

3 comments:

  1. ' banyak panjang ini beras'
    kata seorang singh dalam iklan di radio

    ReplyDelete
  2. memang panjangggggggg! hihihihi

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...