Friday, March 14, 2014

GULAI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API



Buat yg mencari cari idea untuk memasak arini..
Bleh laa try masak gulai lomak cili api ni..


Alkisahnya teringin makan daging salai..
Tapi nk pegi beli sampai kopilah nuuu jauh naa..
So salai ler sendiri..
Guna pemanggang ajaib..
Senang jer..


Cara saya..(diingatkan cara saya..)
Saya perap dulu daging yg dihiris nipis dengan kunyit n garam..
Dalam setengah jam gitu..
Lepas tu susun laa dalam pemanggang ajaib..
Panggang sampai agak2 masak..
kejap jer pon..


Lepas tu masaklah gulai lomak eh..
Saya masak style negeri sembilan..
Yeler, den urang nogori..konolaa masak cagho nogori..


Saya cuma amik kunyit hidup,cili api, halia skit.
Blender jer sume dgn skit air..
Serai titik2 jer..
Bawang2 i tak pakai yer kengkawan..


Lepas tu masukkan daging+kentang dalam piuk..
Humban segala apa yg diblender tadi..
Masukkan serai2..(lagi banyak serai lagi sodappp)
Masukkan santan cair (den pakai santankotak yo..amik dalam 3sudu santan+air smpai tenggelam daging)
didihkan..
Saya tak main tumis tumis ni..tak ori kata org nogori..hahahaha
Dah tu , lepas didih, tambah kan asam keping 1 keping..
Tambah santan pekat (balance dr kotak tu)
Haa stage kena kacau selalu..supaya tak pecah minyak.
Biar menggelegak..
Dah sudah, perasakan dengan garam+gula skit..
Setel..


Oklaa nanti kita sambung lg ye..


4 comments:

  1. aiyooo...sedapnyerr... jatuh air liur tgk tw... hihihii

    ReplyDelete
  2. wow...org kata masak lomak n9 ni mmg powerr.. xtest lg yg daging salai ni.

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...