Saturday, August 31, 2013

JAJAN GOODIE BAGS!

ermm...
apa pun tak bleh..


skang ni dh jadi trend agaknya..
klu dapat goodie bags, dalamnya penuh dengan jajan..
aduiii...


nak nak yg diberikan kepada kanak2..
semuanya jajan yg tak berpekdah langsung..
yg banyak artificial coloring..
artificial seasoning..
semuanya bahan kimia yg berbahaya..
arghhhh geram betul..


sy tau, kadang2 makpak ni pikir bagi jajan kt anak2 n friends dgn niat suka2 bagi diorg happy..
tapi diorg maybe taktau..ada parents yg tak suka dapat jajan ni..
elok2 anak tak pandai makan jajan..
terus pandai makan dah..
mana tak tension..
puas didik jgn makan jajan..
igt senang ke?


trend bg goodie bag isi jajan ni..
semakin menular kt sekolah and tadika..
asal ada sesape yg sambut birthday..mesti dapat goodie bags yg berisi jajan..
jajan tah hapa2 plak tu..
kadang tu takde tanda halal pun..
budak2 mana tau nk tgk tanda halal..
main sebat makan je..


lepas tu goodie bags dari org kawin..pun sama gak..
isi jajan yg tak berpekdah gak..
gegula semua yg takde apa2 khasiat pun..
cikedis yg penuh dengan perasa pewarna tiruan..
sumijeli yg manis dan kaler yg berwarna warni..
sume tu laa penyumbang kepada penyakit yg macam2 skang ni..
kanser laa..ekzema la..asthma laa..
haihhhh...


sy bukanlaa tak bagi langsung anak makan jajan..
tapi sy pantau apa yg anak sy makan..
tokleh makan selalu..
tapi klu dh setiap bulan dapat goodie bags dari org yg sambut birthday..
makanya selalu laa dia makan jajan..
sy bleh control apa yg sy nk bagi..
tapi bila di sekolah, sy tak tau apa yg dia sumbat dalam mulut dia..


as parents..
sepatutnya kita kena lebih peka dalam hal2 mcm ni..
kita mungkin suka memberi..
tapi kita taktau yg ada yg tak suka pemberian kita..
pemberian itu biar ikhlas..
biar yg baik
kerana apa yg kita makan akan jadi darah daging..
klu kita beri yg buruk pada org, dan jadi darah daging pada mereka..
bukankah kita akan dapat "saham" kerana memudaratkan org yg terima pemberian kita..
fikir fikirkan lah..


jangan sebab kita nk kejar harga yg murah..
dan nak nampak pemberian kita tu mewah..
kita sanggup beri barang makanan yg tak berkhasiat kt org lain..
rasanya mungkin sedap..
tapi kesan jangka panjang yg kita harus hadap lepas tu..
ermm..fikir fikirkan laa..


sy banyak buang jajan yg ammar dapat dr sekolah..
sy cuma pilih2 je yg boleh dimakan..
tp itu yg sy nampak..
yang saya tak nampak..tah baper byk laa yg ammar dh telan..
tau je laa kanak2 mcm dia..
klu dh nampak tu, mesti nk makan..
sedaya upaya sy cuba buang mana yg sy rs tak sesuai..
kesian perut dia nanti!


sebab itu sy nak igtkan diri sendiri dan pada yg ada rasa kesedaran..
apa kata kita tukar kan isi goodie bags..
kepada barang2 makanan yg sihat atau paling tidak ada khasiat utk kanak2..
macam buah ke..biskut yg kurang manis ke..kekacang yg kurg masin ke..
roti,yogurt, homemade kek, homemade jelly, atau
paling sempoi, takyah bagi makanan..
bagi laa alat tulis ke, keychain or apa2 laa yg sesuai dgn bajet..
klu tak, takyah bagi pun takpe..
beli je kek sebiji utk anak2 sambut birthday dgn kawan2 kt sekolah..
dgn cara itu diorg dh cukup happy..
senang dan mudah utk kita juga..
betul tak?


psssst..sebenarnya trend sambut birthday kt sekolah ni, makpak je yg lelebih. anak2 takde apa pun..so meh kita reramai ubah trend bagi goodie bag ni..meh kita isi goodie bag dgn benda2 berfaedah dan berkhasiat..sy dh try ms birthday ammar aritu..!sy masukkan homemade cupcake dan jelly..!alhamdulillah..diorg suka aje..





2 comments:

  1. bagi bitamin sekotak ok tak..?
    :)

    ReplyDelete
  2. perghh klu mampu bleh je akakdokter...laaagii bagus..meh bg sy meh...heheh

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...