Tuesday, October 30, 2012

MEDITERRANEAN RICE ALA NANDOS..





Gedikssss..
Kengkonon ala nandos..
Tapi...
Nandosss ler sangat..
Hahahah..


Sebenarnya pakai sos periperi nandos..
Beli je kt tesco or mana pasaraya atau kat restoran nandos..
Lepas tu, balik rumah..
Perap ayam ngan sos tu..
Then panggang ler dalam oven..
Jadi ler ayam nandos..
Hahahha..
Tu je pon..


Tapi mmg sedap..
Dah ler buat sendiri kan..
Hentam laa nk makan sekor ke setgh ekor ke..
Harga pun tak laa semahal mcm mkn resto nandos tu..
Puas hati..


Utk melengkapkan hidangan ayam ni..
Saya buat butter rice..menggantikan mediterranean rice.
Tapi rasa mmg ala ala laa..
Ermm jap..
Lagik sedappp kot..
Hahahaha....
Saper lagi nk puji..
Kihkihkih..


Then utk sayuran plak..
Saya wat coleslow..
Takde sayur mcm tak lengkap lak hidangan ni..


Setel semuanya sekali hadap..
Saya dan alan mmg suka makan ayam nandos..
So skang dh pandai buat sendiri..
Jarang ler jawabnya menjengah ke restoran nandos lg..
Kurang 2org pelanggan nandos..
Hahahah..


Gambar kt atas mmg biasa biasa je..
Saya mmg tak pandai plating..
So, sorry ye klu ianya tak nampak tempting langsung..
Tapi mmg sedapppp...


Ok meh sy share resipi ye..
Utk rujukan sy jugak in future...
Hihihi..


RESIPI AYAM PANGGANG NANDOS
1 ekor ayam,
1/2 botol sos hot periperi nandos,
Sedikit garam

Cara:
Cucuk cucuk ayam dengan garfu. Lumur ayam dgn sos nandos dan garam. Perap ayam selama 1-2 jam. Lagi lama lai best sebenarnya. Perap semalaman lagi best.. Then panggang ayam di dalam oven sehingga masak.(ikut suhu oven masing masing lebih kurg 1jam)


RESIPI NASI MENTEGA
3pot plastik beras (basuh dan toskan)
Sehelai daun pandan
3biji bawang merah (hiris nipis)
1inci mentega
2sudu olive oil
1kiub pati ayam
Air secukupnya

Cara:
Cairkan mentega bersama olive oil dalam rice cooker. Tumis bawang merah dan daun pandan sehingga naik bau. Masukkan beras yg telah dibasuh dan tos. Gorengkan sebentar. Masukkan air secukupnya (mcm masak nasi biasa). Then masukkan kiub ayam. Tanak nasi di dalam rice cooker seperti biasa. biarkan nasi masak.


RESIPI COLESLOW
Kubis beijing @ kubis ungu
Lobak merah
Mayonis
Cuka makan atau jus lemon
Gula

Cara:
Hiris halus kubis dan lobak merah. Gaulkan dengan mayonis. Letak sedikit cuka makan (klu byk sgt, nanti coleslow masam sgt). Tambah sedikit gula. Gaul lagi. Sejukkan sekejap dalam peti sejuk. Hidangkan..


Tu jer laa resepinya..
Senang sgt..
Saya mmg suka benda yg senang..
Tak kuasa nak renyah renyah kan diri..
Hahaha


Okehlaa..
Till we meet again..
Tata..


No comments:

Post a Comment

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...