Friday, June 15, 2012

TEORI: SAIZ BAYI KECIL DALAM KANDUNGAN

Well as sy penah janji dulu..
Nak cite kenapa aisy kecil semasa dalam kandungan..


Sebenarnya ada 3teori yg boleh diperdebatkan..
Acecece debat konon..
Actually nih pon bukan laa rasminya..
Hanya andaian dari 3 belah pihak yg berbeza pendapat...
Ok jom cite..


Teori 1: DOKTOR
Apa apa hal kita tgk secara saintifik dulu..
Doctor ckp kemungkinan aisy kecil dalam kandungan..
Disebabkan oleh jangkitan kuman yg berlaku ketika dia berada di dlm rahim..
Punca jangkitan kuman ada mcm mcm..
Salah satu mungkin dr vagina..
Yg lain lain doctor tk bitau la plak..
So after aisy lahir aritu..
Diorg ada laa wat test skit untuk memastikan samada aisy benar2 terkena jangkitan kuman berdasarkan saiznya yg kecil ketika lahir..
Rasanya test darah kot..
Yelah, klu diikutkan saiz mak pak dia..mmg jauh beza sgt..
Mak pak mcm giant..anak plak petite je..
Mmg org tak akan sangka..
So ms aisy berumur 4bulan lebih, diorg soh dtg balik utk review torches(hasil test)..
Dan terbukti, aisy tak mengalami sebarang jangkitan pun..
Mungkin secara kebetulan saje dia bersaiz kecil..
Wallahualam...
Alhamdulillah!


Teori 2: MAK SAYA
Mak saya nih ikut kepercayaan lama laa..
Bila bercerita ttg saiz aisy ni..dia mulalaa kuarkan teori dia..
Hahaha.
Kata mak saya..
Kemungkinan aisy keci sebab saya makan jantung pisang ketika mengandung..
Urrkkkk..
Yes mmg saya akui ada makan jantung pisang..
Kebetulan ms sy tgh mengandung..
2 btg pokok pisang lemak manis belakang rumah sy ni mengeluarkan jantung..
Ha jgn tak caya, belakang rumag sy ada pokok pisang tuuu..hehehe
Tau je la kan pisang lemak manis ni mmg kecil je..
Mcm pisang emas..So jantung pisang nih mmg kecil..
Kalau tk tau rupa pisang ni, sila gugel yee..
Then bila cukup time, sy amik kedua jantung ni..
Dan saya masak gulai lemak cili api campo udang..
Sodapp tekauuu..
Bertambah tambah nasi..
Hahaha...

Rupanya kata mak saya..
Org yg mengandung tokleh makan jantung pisang..
Sebab klu makan, nanti saiz anak dalam kandungan akan mengikut saiz jantung pisang tu..
0_o haaaaaa?
Maknanya, klu jntung yg sy makan tuh besar..maka besar laa anak sy..
Kalau jantung tuh kecil, kecil laa anak saya..
So oleh kerana sy makan jantung yg kecil..
Sebab tu aisy lahir pun kecik je saiznya..
Aiyaaaaa itu macm pun boleh kaaa..

Kakak sy plak kata..
Kepercayaan org jawa, mmg ibu mengandung tokleh makan jantung pisang..
Sebabnya jantung pisang selalunya ada simpan 'penunggu'
So klu ibu mengandung makan..nnt 'penunggu' masuk sama dalam badan..
Isk isk isk..
Macam macam teori..

Saya mana tau jantung pisang tokleh makan ms ngandung..
So sy sebat jela..nama pun sayur kan..
Hahaha..teori nk sedapkan hati sendiri..
Rupanya ada kisah kenapa tokleh makan..
Hahaha..wa mana tau beb!


Teori 3: SAYA SENDIRI
Waktu dalam kandungan..
Saya mmg selalu ckp ngan baby dlm perut..
Saya kata..
Duduk bebaik ye dlm perur ibu..
Nanti klu baby nk kuar, kita sama sama usaha ye..
Baby tolong ibu..
Ibu tolong baby..
Baby kuar cecepat tau..
Jgn bg ibu sakit lama lama dan sakit banyak banyak..
Hahahaha..
Itu la keje saya hari2 sebelum tido..
Mesti ckp ngan baby soh dia senang2 kuar..

Then sy pun selalu berdoa kepada Allah
Semoga dipermudahkan ketika bersalin..
Sy takmo sakit lelama, dan cepatkan laa proses bersalin..
Punya laa penakut kan..
Tapi org yg bersalin je tau mcm mana sakitnya bersalin itu..
Huhu mmg tak tertanggung..
Sakit giler..

So pendapat sy..
Saiz aisy yg kecil itu disebabkan doa doa sy agaknya..
Yelah bila dh hari2 berdoa nak senang bersalin..
Cakap plak ngan baby..
So Tuhan makbulkan..
Sebab tu aisy kecil je..
Supaya senang sy nak lahirkan dia..
Dan tak lama prosesnya..
Alhamdulillah..


Haaa itulaa 3teori yg boleh dikaitkan dgn saiz aisy yg kecil...
Tapi jgn tatau..
Aisy skang telah membesar bagaikan juara..
Lenguh dh tgn nk dukung dia lelama..
So sy dh tk risau sgt psl saiz dia dh..
Biarlaa dia kecil dulu..
Yg pastinya dia sihat sekarang..
Dan doa sy semoga dia akan terus sihat sepanjng hidup dia..
Amin..

10 comments:

  1. kak jiha, samalah ngn anak suzie dulu lahir kecik comel je 2.18 kg dan senang nk bersalin Alhamdulilah. Suzie ms ngandung dulu pun sllu gak makan jantung pisang dh bc akk punye story ni baru tau...wawawa.. lagi 1 mmg ade infection kat urine test .. :( sampai misi kat klinik desa 2,3 kali check baby dlm tummy dia cakap nape kecik sgt yek baby awak ni then siap suruh jumpe doktor lg tp doktor check ok je..pasni xnk mkn lglah jantung pisang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang berat baby dah berapa? Ok tak peningkatan beratnya?

      Delete
    2. alhamdulillah ada peningkatan yang normal dari semasa ke semasa tp tidaklah membesar bagai juara sbb starting kecik.

      Delete
  2. ibu..mana shout box..mama ainz nak jerit ni..:)

    ReplyDelete
  3. Anak sulung akk pun kecik gak dulu... huhu alhamdulillah.. membesar dengan sihat dan aktif

    ReplyDelete
  4. Baby akk pun kcik dulu... sekrg dan mmbesar dgn sihat dan aktif

    ReplyDelete
  5. Bby sy pun kecik.37w..only 1.7kg..admitted nicu for 6days.hypoglycemic. hypothermia.jaundice.evryday momy cry..cry..cry..but now my son almost 5 y.o..alhmdllh..growth n dvlpmnt normal..sihat mcm knk2 lain..syukur..

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah..kak dayana n ain..semuanya ketentuan Tuhan kan..takpela kecik skit masa lahir, asalkan sihat dan membesar dengan baik...

    ReplyDelete
  7. Same with me ptg tu ckp dekat baby cepat keluar ya ummi tak larat n tolong Umi sekali malam itu terus keluar tanda. Alhamdulillah pagi berikutnya selamat keluar dgn jayanya dan mudah jalan but redha je lah saiz baby kecil tak sehebat saiz sepupu2 yang seangkatan dgnnya walau sekarang masih breastfeed (6m). Syukur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...baby ni dgr ckp kita even dlm perut...in sha allah makin besar makin bertambah laa saiz nya..jgn risau2 ye ummi..setiap baby itu perkembangannya berlainan..asalkan sihat dan carta pertumbuhan menaik dh ok la tu..

      Delete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...