Tuesday, October 12, 2010

TIPS: UNTUK DAPATKAN ANAK BIJAK..

Dah baca lama benda ni. Biasalaa org forward2 emel ni.. Saje nk share and utk simpanan sendiri..to all mothers yg tgh pregnant..(babe..hehe u know who u are..) leh laa praktikkan ni..aku pon sok2 nk praktikkan bila dh pregnant balik...hahhaa

~~Rajin rajin buat kira2 matematik sejurus selepas mengandung..bila otak ibu berfikir, rangsangan akan sampai ke anak dalam kandungan..

~~Amalkan makan kurma bersama susu dan selalu2 makan kacang badam. Selain itu, makanlah ikan tanpa kepala kerana kepala ikan ada satu kimia yg tidak baik. Ikan adalah makanan yg baik dan ibu2 mengandung digalakkan makan pil minyak ikan utk perkembangan otak bayi.
.
~~Jangan makan ikan bersama daging..jikalau makan ikan, makanlah ikan sahaja..dan jikalau makan daging,makanlah daging sahaja..

~~Makan buah buahan sebelum makan berat. Ini akan menyebabkan, kita cepat kenyang dan makan dengan sedikit sahaja. Makan dengan banyak akan menyebabkan kita cepat mengantuk dan lemah serta payah memahami pelajaran.

~~Berhenti merokok dan jauhi perokok. Rokok mengandungi nikotin yg akan merosakkan sel utama pada otak dan melekat pada gen. Anak kepada perokok berkemungkinan akan lembap atau bodoh.

~~Ibu mengandung digalakkan mendengar muzik klasik utk meningkatkan kecerdasan anak. Ini kerana muzik klasik dapat merangsang (stimulate) otak bayi dalam kandungan. Ianya seperti senaman kepada otak.

leh try nanti2 ni..hahaha

2 comments:

  1. eemm ni info bagus beb....sharing is caring..xoxo...

    ReplyDelete
  2. wah bagusnya info..saya plak memang gile matematik..hari2 musti nak main sudoku..heheheh mudah2an anak bijak....

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...