Wednesday, May 21, 2014

KEK SARANG SEMUT aka KEK GULA HANGUS



Jom minum petang...!!
(sajer tayang yg dah dipotong utk nampakkan tekstur sarang semut)

Kisahnya..teringin beno nk makan kek sarang semut..
Saya tak penah buat tapi..
tapi teringin sgt nk makan kek kental macam getak skrap ni..
hahahaha..
lebih kurang makan selipar..
hahahah...
ok tipuuuu!


Sedap tau kek ni..
kek yg evergreen..
sume orang suka..
kecuali alan..
bluwekkk!!
dia cakap macam makan getah,..
adakah dia penah makan getah??
idak ler teman tau...
kahkahkahkahkah..


Percubaan pertama sy berjayaaaa yeaaahh!!
*lompat bintang*
sebabnya saya berjaya menjadikan tekstur kek seperti sarang semut..
bukan seperti bingka..
yayyyy!!
cantik kan..


buat pun bukannya susah..
cuma kena ada extra effort jer laa..
lepas tu kena peram dalam 3-4jam..
baru laa jadi seperti itu..
bakar pun ada cara..
kena make sure guna api bawah jer dulu..
dalam 20min terakhir br pakai api atas bawh..
baru cunnnn..
hasil penyelidikan di banyak blog yg memaparkan resepi kek ni..
serius wa kaji dulu beb..
baru wa buat..


resepi?
sama jer mcm blog2 lain..
senang jer..
ok sy boh gak kt sini utk rujukan sy sendiri di masa depan..

KEK SARANG SEMUT:

karamel:
1 cawan gula
1 cawan air panas
2 sudu besar butter

Cara;
gula digoreng dalam kuali/periuk sehingga keperangan (mcm warna madu). bila dh cair, masukkan air panas perlahan2 dari tepi kuali/periuk..(masa ni akan meletup2 skit, so hati2).kacau dengan sudip kayu utk memastikan semua gula larut. padamkan api, dan masukkan butter. kacau supaya butter cair. ketepikan dan sejukkan (sehingga mencapai suhu bilik)


kek:
1 cawan tepung
2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh baking powder
5 biji telur gred B (or 4bj gred A)
1 cawan susu pekat
1/2 sudu teh esen vanila

Cara:
Tepung, soda bikab dan baking powder diayak dan diketepikan. Pukul telur sampai betul2 kembang (guna mixer, klu guna tangan confirm kuar muscle sasa lepas tu hehehe). telur tu akan menjadi 2kali ganda, ringan dan pucat (tekstur mcm krim). baru masukkan susu pekat tadi.pukul lagi bg sebati. masukkan pulak karamel td yg dah sejuk (suhu bilik):" kena pastikan betul2 pd suhu bilik, takleh suam2..nnt tak jadi" pukul lagi ngan mixer sampai sebati jugak. then masuk campuran tepung. pun mix lagi sampai semua betul2 sebati. bila dh sebati, biarkan jer dalam mangkuk tu. tutup mangkuk tu supaya cicak ke semut or lalat tak masuk. biarkan terperam selama 3-4jam utk dapatkan tekstur sarang yg cantik. Tuang dalam loyang tanpa aduk (kacau) adunan.. Lepas tu bakar pada suhu 180darjah selsius selama 1jam. 40min pertama guna api bawah jer..dah tinggal 20min baru guna api atas bawah. cucuk kek dgn lidi utk mengetahui kek dh masak (lidi bersih tanda kek dh masak).



4 comments:

  1. eeeh saya suka kuih ni..
    tapi diri yang pemalas ni mmg takkan buat le wakaka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan ct...ala takpe..skrg ni byk jer org jual..bleh beli jer..senang..sy pun first time buat..gatal tangan sebenarnya..

      Delete
  2. Sedapnya jiha..my mom dulu sll buat kek sarang semut ni..suka part kerak..sedap..too bad i xle nak buat sbb aisyah ada egg allergy..

    ReplyDelete
  3. ooo kesian aisyah..takpelaa bleh buat eggless kek utk dia..

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...