Thursday, August 26, 2010

SOTONG SUMBAT BEREMPAH


Ermm lepas berfikir2 beberapa lama..apa laa nak dibuat ngan sotong2 peliharaan ini..makanya terjumpa laa satu resipi yg agak mudah namun agak sedap kot...hehe kot sebab tk penah rasa..


Then pada malam 15ramadan, kitorang berbuka ngan nasi yg berlaukkan sotong sumbat berempah ini..ermm sodap okeh..hahaha ni puji resipi ke org yg masak ni..hahah I sendiri masak I sendiri puji..kakakaka..apa daa..
Tapi serius mmg sedap. Sonang pon sonang..Dah sumbat sotong, wat lak kuahnya..lepas tu leh laa bersantap..
Oklaa membebebelbel tak tentu harah ni..sebabnya tgh dok pikir lagi arini nak masak apa..adehh aiii..poning poning..!

Tuesday, August 24, 2010

MENU BERBUKA 3HARI..


Semalam nak apdet blog, tp dek sibuk buat karipap tak sompek la plak..yeee sy buat gak karipap walau sebenonya diri tu tak laa rajin beno pon..abih ade org request..tak sedap hati la plak klu tak buat...buat lebih skit, jadikan frozen..so lepas ni malas nk gentel tepung lagi..


Ok tgk gmbr karipap kejap lagi laa..tgk dulu gambar BANTAL SALOMA..erkk apa itu bantal saloma? Ala sardin roll ler..tah apsal bg nama bantal saloma sy pon taktau..belasah je laa.. senang je buat sardin roll ni..klu ade sambal sardin lelebih tu takyah la buang..gulung je dalam roti dan celup telur, lepas tu goreng ngan minyak skit..dah jadi..ermm ade tips nk bagi supaya senang nk gulung roti tu..gelek skit roti tu bg leper..lepas tu senang je nk gulung and tak senang terbuka..hikss..
Then the next day, buat lak sotong kangkung..sy mmg tk pandai wat sos sotong kangkung ni..tapi dek kerana nk makan, hantam je laa..search2 dalam internet jumpa laa 2-3 jenis, so combine itu ini, jadi ler sosnya..tak laa sama sgt, tp buleh laa nk makan..ada sipi2 rasa sos yong tau fu ler plak..Alan pon ckp ok..so pass!hahahaha..jnji anak tekak Alan kata ok, maka ok laa tu..hahaha..yeler yg makan pon dia..sy pon mkn gak tp sy tk byk komplen..hahahah...
Haa br laa tiba giliran karipap..selepas berhari2 tangguh nk menggentel tepung..semalam buat gak laa..lagipon smlm cuma masak bihun goreng je..so ptg tkde watpe tu yang sebok gentel tepung..jadi laa..utk menu berbuka..bak kata Alan.."mcm ni pon dah sedap n kenyang..takyah nk perabih duit 50-60 hengget makan kt hotel..syg masak lagi sedap dan dh tentu2 halal.." huhuhu kembang semangkuk tau I..nih yg semangat nk masak2 lagi nih..saje tau abg ni..!hahahah..

Bahan2 Sos Sotong Kangkung versi sy:

Udang geragau ditumbuk halus

Cili boh

Air asam jawa

Sos tiram

Sos tomato

Kicap manis

Kacang tanah yg digoreng dan ditumbuk kasar

Garam gula

Air tepung jagung (utk pekatkan sos)

Petis udang (kalau suka)

Cara:

Cili boh dicampur dengan udang geragau dan air asam jawa dijerang di dalam kuali. Pastikan cili benar2 masak kalau tau sakit perut nnt. Dah menggelegak lama skit, masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap. Biarkan seketika. Then masukkan garam gula ikut citarasa. Kalau ada petis, leh masukkan gak sekali. Then akhir sekali masukkan kacang tanah tumbuk dan air tepung jagung utk pekatkan sos. Siap!

Friday, August 20, 2010

NASI AYAM


Sekejap dah 10ramadan kan...huhuhu..dah tak lama Ramadan akan meninggalkan kita..iskk cukup ke ibadat ni..macam tak jee...huhuhu..


Semalam terlebih rajin...hahah rajin ke tu? So menu utk berbuka ptg smlm adalah nasi ayam..hohoho tkde la rajin mana..bukan payah beno pon nk masak nasi ayam..masak sup, masak nasi, goreng ayam..dah siap..takyah masak sayur mayur sbb sume makan mentah2..haaa senang keje..

Arini plak, my dear hubby cakap tk yah masak..kita beli je..yeeehaaaa...bagus2, dah jemu pon masak ni sebenonya..tkde off duty..sesekali rehat ok sgt2 bang oii..apa ye nk beli nanti? haaa pikir pikir sjgn tk pikir..jgn membazir udahh...

Tuesday, August 17, 2010

TEMPE BACEM..

Ooo ni gambar popiah goreng..bukan tempe bacem ye..kuih wajib waktu berbuka..senang nk buat dan sedap dimakan..heheh..


Gara2 nonton BBC ..jadi ngidam plak ngan tempe bacem. hahah mana taknya skit2 sebut tempe bacem..skit2 tempe bacem..iskk buat org teruja nk rasa cmno rasa tempe bacem ni..
So, I pon gugel2 laa resep tempe bacem ni..Sanggup ko baca web Indon sebab nk resipi tempe ni..hahaha..lepas tu translate sendiri apo bondo laa bahan yg diorg pakai. Kalau tk paham, taip kt images gugel..dh kuar image tu tau laa pobondo eh..hahaha..semangat..
Tempe bacem yg itemm..heheh..
Maka jadilaa tempe bacem nya..tah sama tah tidak ngan tempe bacem indon, taktau ler tu.. tapi mengikut kata Alan, ok gak..sedap..hahaha..terangkat sampai kembang kempis gak dengar..hahahha..podahhh..
Tapi serius laa sedap gak rsnya..even ade kurang 2bhn ms buat, tp rasanya ttp leh terima kt tekak. Lepas ni leh buat lagi..
Resipi tempe bacem:
1bungkus tempe---hiris tebal
4ulas bawang merah ]
2ulas bawang putih ] ditumbuk halus
1 sudukecil ketumbar biji]
garam ]
gula merah
kicap manis
air kelapa tua--- I pakai air biasa je..still sedap gak
lengkuas---hiris
air asam jawa
Cara:
Air dipanaskan. Setelah mendidih,masukkan bahan tumbuk. Masuk juga gula merah, lengkuas, air asam jawa dan kicap. Then masukkan tempe yg dihiris tebal. Kalau hiris nipis, hancur tempe tu nnt. Rebus tempe tu hingga air hampir kering. Angkat dan goreng tempe tu. Siap utk hidangan..Leh gak wat guna tauhu @ ayam ..

Sunday, August 15, 2010

PUASA HARI KE-5

Semalam, tak masak..AlanJf kata, beli je ler kt param..sebab kesian gak nye ngan bini dia asik masak je..hahaha..yolah tu..

So menu berbuka semalam adalah laksam, bihun sup utara with some kuih muih. Then AlanJf nak plak makan nasi tomato. Ermm okeh untuk I je dua menu sebab dua2 tu skit je..hehe..laksam tu adalah 5gulung kot. So, kenalaa tambah bihun sup utk santapan morey..kikiki..i breastfeed Ammar lagi, so agak ok laa tu kan...hahaha alasan!

Arini plak request by AlanJf adalah meekari...Kang sahur apa lak nk masak ni..adeh aii..poning pikir menu ari2..

Saturday, August 14, 2010

PUASA HARI KETIGA

Huh baru ari ke-3 dh taktau nk masak pe..otak ligat pikir mcm2 tapi sudahnya sume tak jadi. So pengakhirannya adalah nasi lemak dengan lauk ayam terbakar..hahaha..kenapa terbakar? Sebab hati terbakar bila ayamnya tak bape nak jadi. Kurang berasa skit sedangkan rempah bumbunya sume cukup. Ateeee udah org yg membuatnya berpuasa, mana leh nk rasa2...hehehe

Ermm sahur pon ngadap benda yg sama cuma nasi tak berlemak lagi. Nasi putih je..tak lalu makn nasi lemak kol 5pagi..hehehe..Sebel kata org jawa..abih dh laki den org jawa..kenalaa belajar skit2 bahasa jawa..hahahaha..


Thursday, August 12, 2010

PUASA HARI KEDUA..

Dah masuk 2hari puasa..ade yg dh tinggal?hehehe...

Tapi masuk arini, kepala asik buntu nk masak pe..yeler kan klu bleh tu nk spesel2 skit..dh namanya bulan puasa, so biarlaa kalau boleh lauknya tu lain skit dr lauk hari2 biasa. Tapi dek kerana buntu beno, sudahnya laukl biasa gak jadi hidangan..hahaha

So menu arini adalah udang kunyit..special request by AlanJf. Gamaknya kena laa goreng ikan jugek sebb anak den tk makan udang. I pon tk makan udang sgt. Ermm..

K laa nk bersiap utk memasak..hahaha saje nk report menu masakan arini..hehehea

Sunday, August 8, 2010

SELAMAT BERPUASA..!

Penat arini..

Semalam pon penat gak...hahaha tah bila la hari tk penat ye tak..kihkihkih..

Weekend kali ni byk betl acara kt putrajaya ni. Ada Karnival Inovasi Islam kt Masjid Besi, Jom Makan Buah kt Taman Warisan dan mcm2 lagi ler. Lom cite org yg buat kenduri kendara sempena nk sambut Ramadan ni.

Lepas tu, sy sebok la plak nk mencari tudung raya. Hahaha semangat tol nk raya. Baju raya dh siap sebok nk cari tudung plak. Bukan pe, bulan puasa nnt malas dh nk pikir psl persiapan raya lg dah. Kalau ada pon, pikir utk anak je. Untuk diri sendiri dah setel awal2. Takyah pening2 lg...lagipon tk larat rsnya nk bersoping di bulan Ramadan. Baik dok umah, buat aktiviti yg berpekdah lagi bagus..hehehe..apa aktiviti tu?Aktiviti mencari pahala la..bukankan bulan Ramadan itu bulan penuh rahmat..Insya Allah!

Arini plak..sepupu sy bertunang di Port Dickson. Alhamdulillah selesai sumenya. Semoga sampai ke jinjang pelamin dan berkekalan hingga ke akhir hayat. Dengar2 nya kalau takde aral, insya Allah diorg akan bersatu on Feb next year. Saya doakan semuanya berjalan lancar. Amin..

Habis jer majlis, sy pon bertolak balik ke putrajaya. Ermm tu la kan mana tk penat. Terus menerus aktivitinya..Hehehhe mcm la sy yg drive..kihkihkih...eh even jadi co-pilot dok kt sebelah je, tp penat gak tau. Hahaha alasan!!

Oklaa selamat berpuasa untuk semua utk semua. Semoga Allah menerima puasa kita tahun ini. amin..

Friday, August 6, 2010

KEK POTLUCK


Kek utk potluck Alan kt opis..hahaha..comot momot..deco by alan jua..den buek kek yo..hehehe

TIPS: SEMUT DAN GULA

Okeh ade 1 tips lagi..hehe..syok plak kongsi2 tips ni....

Kt rumah saya ni, sangat laa banyak semut. Kadang2 sampai tension sy bila tgk byk barang2 sy kena hurung dengan semut. Kalau air manis2 tu, letak kejap je lepas tu dh tk boleh minum dah. Confirm semut dh menyerbu..ermm marah tu mmg marah tapi nk buat cmne kan..semut tu makhluk Allah gak. Kita sebagai manusia ni je laa kena beringat2...contoh klu air minum yg manis2 tu takyah laa disimpan2. Sudah je buat, terus minum. Kalau tak, bye bye je ler..

Lagi satu semut ni suka sgt hurung bungkusan gula saya. Sy ni plak jenis suka beli barang utk buat stok. So, bila ade 1-2 paket gula yg utk stok tu sy simpan, mula laa semut datang. Bila nk pakai, tgk penuh je semut. Sakit hati sgt!! Nak2 plak semut jenis yg kecik, warna hitam dan buuusukkk tu...alahaiii..tak suka tol!

So mak sy ade ajarkan cara utk menghindarkan semut dari menghurung gula. Kalau korang sama spesis mcm sy yg suka simpan stok gula, hehehe..korang leh la try cara ni. Antara paket2 gula tu, korang letak rempah2 kering mcm kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih atau buah pelaga. Seeloknya letak laa sume sekali. Takyah pun buka bungkusan rempah tu. Letak je di celah2 paket tu dan simpan bungkusan gula tu dalam tempat yg tertutup. Bau yg terhasil dari rempah2 tu akan menyebabkan semut lari dan tak menghurung gula lagi.

Untuk paket gula yg telah dimasuki semut, cara utk menghalau semut tu lebih kurang sama. Cuma skit ekstrem laa..hehe. Yelah kan, takkan nk buang plak gula tu. Sayang kan..dah la gula mahal skang ni..huhu.. Caranya ialah dengan memasukkan/tuang gula kedalam botol or bekas2 bertutup. Selepas itu, masukkan rempah2 kering seperti di atas ke dalam botol gula tu. Rempah2 kering tu dimasukkan ke dalam tisu lalu diletakkan ke dalam botol gula itu. Tutup botol atau bekas gula tapi jangan ketatkan. Biarkan ade ruang yg sedikit supaya semut tu boleh lari. Biarkan semalaman lepas tu tgk la hasilnya. Confirm tkde dah semut dalam bekas@botol gula tu. So, gula tu kembali selamat utk digunakan. hehe..

Haa utk yg ade masalah semut seperti saya, leh laa try tips ni..

Wednesday, August 4, 2010

TIPS: SAYUR DAN BUAH TAHAN LAMA

Ermm sepatutnya buah buahan dan sayuran lebih baik dimakan segar. Tapi adakala untuk orang2 seperti saya yg hanya ke pasar sekali dalam seminggu, rasanya cara ini adalah sangat praktikal. Heeee jimat pon jimat..

Kebanyakan dari kita menyimpan sayuran dan buahan di dalam plastik dan diletakkan di dalam peti sejuk. Tapi perasan tak , bila sayuran dan buahan yg disimpan di dalam plastik akan cepat berpeluh walaupun berada dalam peti sejuk. Ini menyebabkan sayuran dan buahan cepat busuk dan tidak tahan lama.

Cara yg sy gunakan adalah dengan membungkus sayuran berdaun (eg: bayam,sawi,kailan,kangkung) dengan suratkhabar lama dan barulah dimasukkan ke dalam plastik. Dengan cara ini sayuran berdaun akan lebih tahan lama. Adakalanya sampai 1mggu lebih.

Tahukah korang plastik pembungkus milo,ovaltine,nescafe etc. yg kedap udara tu adalah sgt berguna. So lepas mengosongkan plastik bungkusan itu jgn dibuang. Basuh dan kemudian boleh diguna pakai semula. Simpan sayuran jenis buah (eg:tomato,cili,terung,bendi etc.) ke dalam pembungkus milo itu. Kemudian lipat sedikit bukaan pembungkus itu. Sy jamin sayuran korang lebih tahan lama dan akan kelihatan segar seperti baru dibeli.

Kesemua tips yg sy beri di sini telah dicuba pakai oleh saya dan saya jamin keberkesanannya..Gerenti!hehehe

TIPS: HANYIR AYAM

Kadang2 bila beli ayam, kita akan berbau yg kurang enak. Senang cite, hanyir laa kan. Adakala tak plak...Tapi bila berbau tu, apa ek cara nk bagi hilangkan bau yg sgt tidak sedap itu?

Saya ada 2 cara..bergantung pada mana 1 yg korang suka nk pakai. Ramai org dah tau cara ni. Guna tepung gandum untuk basuh ayam tu. Selepas ayam dipotong mengikut citarasa, gaulkan ayam dengan tepung gandum. Biarkan seketika dan selepas itu dibasuh bersih. Insya allah bau hanyir ayam akan hilang. ..

Cara yg kedua, adalah dengan menggunakan asam jawa. Cara ini adalah cara mak sy dan sy rasa lebih mudah berbanding tepung gandum tadi. Ini kerana ayam yg bersalut tepung gandum yg basah dan melekit adalah agak sukar dibersihkan. Penggunaan asam jawa sama seperti tepung gandum. Asam jawa dilumurkan ke atas ayam yg telah dipotong. Perap seketika barulah dibasuh bersih. Dan ia juga senang dibersihkan. Tidak melekat dan melekit seperti tepung gandum...

Terpulang pada korang..

Tuesday, August 3, 2010

TIPS: OATs

Ermm sape suka makan oats? Heeee saya tk suka..tah nape dari dulu tk suka makan oats..ngan tekstur yg mcm berlendir tu bila dh campur susu or milo..lagiklaa tokleh nk telan..

Tapi kan oats ni kan makanan yg bagus..boleh serap kolesterol yg berlebihan dalam badan. Lagipon oats ni banyak fiber..lagi senang utk proses pembuangan benda2 yg patut kena buang tu..So cmne ye nk makan oats tanpa nmpk rasa oats..hahah apa daa punya soklan..

Okeh..tips ni saya dapat dalam majalah yg dah berzaman..tak igt dah majalah mana.. tapi tips sgt2 berguna utk org mcm saya yg tk suka makan oats.. caranya ialah dengan MENCAMPURKAN OATS DALAM NASI yg kita masak. Saya tak igt dalam majalah tu ada bg cara mencampurkan oats tu dalam nasi. So sy buat style sy sendiri.. Ketika sy nk tanak nasi, sy campurkan oats tu sekali. So oats tu akan masak sekali bersama nasi tu. Kuantiti yg sy gunakan, lebih kurg 5sudu makan utk 2pot (plastik) nasi. Ermm mungkin ade org ckp skit, tp boleh utk starter mcm sy ni. Sok2 dh leh telan, leh letak byk lg. Lagipon klu ltk byk2 sgt, rsnya nasi pon jadi berlendir..ermm tk suka gitu. Hasilnya bila nasi masak, oats pon masak sekali. Dan boleh laa makan mcm biasa. Oats tu tak menjejaskan langsung rasa nasi tu. Sama mcm makan nasi biasa. Cuma warna nasi taklaa seputih mcm biasa. Warna agak keperangan sebab oats tu dh bercampur sekali.

Ermm so bg org2 yg tk gemar oats mcm sy, leh laa cuba cara sy ni..hehe..klu takmo pon tkpe..sekadar berkongsi pendapat..heeeee!

Monday, August 2, 2010

KEK MELIMPAH RUAH...




Hikssss...



First time buat kek sampai melimpah2...teruk tol tak pandai nk agak...dh tau loyang kecik nk sumbat gak sume adunan dalam 1 loyang..sudahnya hamikkk!! Belum masak tapi dh melimpah2 dalam oven....adehh aii..
Actually tak penah lagi buat kek guna instant mix ni..so tak pandai nk agak muat ke tak..sebab taktau rupanya kek ni naik gebu betul..sampai terlebih loyang..hahahaha..buat ni pon ikut step by step ngan cara yg diorang bg kt bungkusan...huhuhu..
Instant mix cik jah yg bagi....anyway tenkiu bebanyak ye cik jah..even rupa kek yg ku buat ini agak melampau batasnya tapi kan rasany mmg tokleh tanding ler..sgt gebu dan sedap..serius beb...lembut je..cuma 1 je slack tak senonoh ghopenya...akhirnya menjadi gak beb aku buat..hikss..berkurun aku simpan,akhirnya ke perut gak..hahahha..
Moral of the story..sila beli loyang tinggi lepas ni..!ahaks!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...