Bahan-bahan:
300g daging (agak2 pon takpe)
35biji cili api kampung (campur merah n hijau)
1inci kunyit hidup
1inci halia
1/2inci lengkuas
2btg serai
5biji bawang merah
2biji bawang putih
1kotak kecil santan
1sudu besar kerisik
daun kunyit/daun limau purut
garam dan gula secukup rasa
Cara:
cili api,kunyit,halia,lengkuas,serai, bawang merah dan bawang putih dimesin halus. Masuk daging yang telah dipotong dan dibersihkan ke dalam kuali.Jangan buka api dapur dulu. Tuang semua bahan mesin ke dalam kuali, tambah sedikit air dan dikacau rata. Baru api dinyalakan.Guna api sederhana ketika mengacau rendang. Setelah air agak kering (jgn sampai kering terus) dan daging sudah empuk baru masukkan santan dan sedikit air lagi. Kacau sampai hampir kering dan masukkan kerisik. Kacau lagi dan masukkan daun kunyit atau daun limau purut. Masukkan juga gula dan garam mengikut citarasa. Sedia untuk dingap.
No comments:
Post a Comment
Dah baca..marilah komen plak..!