Bahan-bahan
1 buku keledek (sederhana besar)
Tepung gandum - agak2 la
2 sudu gula
Minyak untuk menggoreng
Cara:
Keledek dikupas kulit dan direbus. Masukkan sedikit garam ketika merebus.
Setelah empuk, toskan keledek dan biarkan sejuk sebentar.(kalau uli masa keledek masih panas nanti kena guna byk tepung, tak best)
Lenyek atau tumbuk keledek dan campur tepung sehingga boleh membentuk doh.
Bentukkan seperti gelang.
Goreng sehingga kuning keemasan.
Gula dimasukkan ke dalam periuk bersama sedikit air.
Masak sehingga berbuih dan nampak bertali2 skit.
Padam api dan masukkan kuih yg telah digoreng.Dengan pantas balik2kan kuih supaya semua kuih bersalut gula.
Selamat untuk dingap..hehe
No comments:
Post a Comment
Dah baca..marilah komen plak..!