Wednesday, December 3, 2008

KUIH KERIA

Semalam ibu buat kuih keria. Lama dah tingin makan. So kebetulan ade beli keledek 2buku. So ibu buat laa skit kuih keria ni. Tapi tak menjadi sangat. Tepung kurang kot sebb masa goreng ade yg pecah. Masa nk salut gula pon tak bape menjadi. Ibu tingin nk buat cam mak tok buat. Cantik je gula yg tersalut kat kuih keria mak tok. Macam salji. Ibu punya keria tak nampak pon gula tang mana..hehe..

Bahan-bahan
1 buku keledek (sederhana besar)
Tepung gandum - agak2 la
2 sudu gula
Minyak untuk menggoreng


Cara:
Keledek dikupas kulit dan direbus. Masukkan sedikit garam ketika merebus.
Setelah empuk, toskan keledek dan biarkan sejuk sebentar.(kalau uli masa keledek masih panas nanti kena guna byk tepung, tak best)
Lenyek atau tumbuk keledek dan campur tepung sehingga boleh membentuk doh.
Bentukkan seperti gelang.
Goreng sehingga kuning keemasan.
Gula dimasukkan ke dalam periuk bersama sedikit air.
Masak sehingga berbuih dan nampak bertali2 skit.
Padam api dan masukkan kuih yg telah digoreng.Dengan pantas balik2kan kuih supaya semua kuih bersalut gula.
Selamat untuk dingap..hehe


No comments:

Post a Comment

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...