Tuesday, August 24, 2010

MENU BERBUKA 3HARI..


Semalam nak apdet blog, tp dek sibuk buat karipap tak sompek la plak..yeee sy buat gak karipap walau sebenonya diri tu tak laa rajin beno pon..abih ade org request..tak sedap hati la plak klu tak buat...buat lebih skit, jadikan frozen..so lepas ni malas nk gentel tepung lagi..


Ok tgk gmbr karipap kejap lagi laa..tgk dulu gambar BANTAL SALOMA..erkk apa itu bantal saloma? Ala sardin roll ler..tah apsal bg nama bantal saloma sy pon taktau..belasah je laa.. senang je buat sardin roll ni..klu ade sambal sardin lelebih tu takyah la buang..gulung je dalam roti dan celup telur, lepas tu goreng ngan minyak skit..dah jadi..ermm ade tips nk bagi supaya senang nk gulung roti tu..gelek skit roti tu bg leper..lepas tu senang je nk gulung and tak senang terbuka..hikss..
Then the next day, buat lak sotong kangkung..sy mmg tk pandai wat sos sotong kangkung ni..tapi dek kerana nk makan, hantam je laa..search2 dalam internet jumpa laa 2-3 jenis, so combine itu ini, jadi ler sosnya..tak laa sama sgt, tp buleh laa nk makan..ada sipi2 rasa sos yong tau fu ler plak..Alan pon ckp ok..so pass!hahahaha..jnji anak tekak Alan kata ok, maka ok laa tu..hahaha..yeler yg makan pon dia..sy pon mkn gak tp sy tk byk komplen..hahahah...
Haa br laa tiba giliran karipap..selepas berhari2 tangguh nk menggentel tepung..semalam buat gak laa..lagipon smlm cuma masak bihun goreng je..so ptg tkde watpe tu yang sebok gentel tepung..jadi laa..utk menu berbuka..bak kata Alan.."mcm ni pon dah sedap n kenyang..takyah nk perabih duit 50-60 hengget makan kt hotel..syg masak lagi sedap dan dh tentu2 halal.." huhuhu kembang semangkuk tau I..nih yg semangat nk masak2 lagi nih..saje tau abg ni..!hahahah..

Bahan2 Sos Sotong Kangkung versi sy:

Udang geragau ditumbuk halus

Cili boh

Air asam jawa

Sos tiram

Sos tomato

Kicap manis

Kacang tanah yg digoreng dan ditumbuk kasar

Garam gula

Air tepung jagung (utk pekatkan sos)

Petis udang (kalau suka)

Cara:

Cili boh dicampur dengan udang geragau dan air asam jawa dijerang di dalam kuali. Pastikan cili benar2 masak kalau tau sakit perut nnt. Dah menggelegak lama skit, masukkan sos tomato, sos tiram dan kicap. Biarkan seketika. Then masukkan garam gula ikut citarasa. Kalau ada petis, leh masukkan gak sekali. Then akhir sekali masukkan kacang tanah tumbuk dan air tepung jagung utk pekatkan sos. Siap!

No comments:

Post a Comment

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...