teringat plak zaman masa anak dara..
Bila tiba hari mantai..
memang kelam kabut laa masak..
lepas tu mak mesti suruh sy kacau n jaga rendang dia..
cukup ler sy tak suka..
Sebab panas n lenguh tangan sebab kena kacau rendang satu kuali besar..
iskkk...
Kadang tu sebab leka buat benda lain..
Or sibuk dok tengok tv..
Sy lupa nk kacau rendang..
Sekali kacau, haaaa amik..dah melekat kt kuali..
Cepat2 kalau keruk balik bagi jgn melekat sgt..
kang hangus lagi teruk..
And worst, memang rendang tu dh hangus..
so tadah jer laa telinga dengar bebelan mak..
Hahaha..
Bila nk bersihkan..
memang laa bercinta..
sebab nk tanggalkan kesan hangus tu memang ler susah..
kena sental habis2 habisan..
tu pun kalau tanggal..
kalau tak tanggal kesan hangus..tangan yg tanggal..
hikhikhikhik..
Oklaa meh laa sy share tips yg sy pun baru belajar kt channel One 393..
Cara nk tanggal kan kesan hangus yg sangat senang..
Caranya..
Jerangkan air bersama2 kulit epal!!
Macam tak percaya kan..
serius..
Percayalah..
Sukatannya..buh laa air dlam setengah periuk yg hangus tu,,
n masukkan kulit epal yg dikupas dari beberapa biji epal..
sonang yoo..
Diorang ada tunjuk demo..
periuk tu memang tebal juga kesan hangusnya..
Diorang jerangkan air dengan kulit epal..
agak2 dh lama skit didih air dalam..
Banyak kesan hangus yg timbul..
Warna air juga dah bertukar jadi keruh/ceklat..
Lepas air tu dibuang, diorang sental periuk tu..
senang sangat kesan tu tanggal..
amazing..
Sy blum try lagi..honestly..
tapi sy yakin kot dgn method ni..
N sy pasti akan try kalau ada periuk/kuali yg hangus..
Or kalau tak jadi..
bleh jer try petua/tips yg satu lagi.
Nak tau apa.?
Pi cari dalam folder TIPS..
Hehehe...
No comments:
Post a Comment
Dah baca..marilah komen plak..!