Friday, August 2, 2013

RESEPI BISKUT ALA FAMOUS AMOS COOKIES


Semalam tak sempat nk update blog..
sebok mengukis katanya..
hari rabu kata mood tara mari..
hari kamis terus buat..
hahaha..


atenya sy pikior..
kang klu weekend mmg tidak ler sy akan mengukis..
sebab biasa weekend sebok dengan pelbagai aktiviti yg menyebabkan sy tiada di rumah..
so better buat ms hari keroje ni..
lagi tangguh..
lagi tak sempat dh nk buat..


buat sekut ni senang jer sebenarnya..
taklaa renyah mana..
cuma antara nk bermula tu yg lemau..


sedap biskut ni..
sy amik resepi dr internet ni.
mcm mcm resepi sebenarnya yg sy jumpa..
ada yg guna cream of tartar..
katanya nk rangupkan biskut..
tapi tkde stok and sy plak curious kandungan cream of tartar tu..
so cancel resepi tu..
then search lg, jumpa resepi ni..
sonang baitu..
kacau2 dh jadi adunan..
leps tu di bulat bulatkan, penyek pakai garfu dah boleh bakar..
setel..
sodap pun sodap..
ada 2-3 blog yg pakai resepi yg sama..
so sy dh lupa yg mana satu..
tkpelaa sy share je laa ye..
minta halal dengan pemilik resepinya..


Bahan:
280g (2 1/4cawan) tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
3 sudu teh serbuk koko
2 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan susu tepung
secubit garam
(semua bahan ini diayak bersama)

250g mentega
150g gula halus
1 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanila
100g chocolate chips -sy boh lebih
100g kekacang- sy guna badam cincang


Cara:
pukul mentega,gula dan esen vanila hingga kembang (pucat skit warnanya). masukkan kuning telur dan kemudia pukul lagi bagi sebati. Then masukkan campuran tepung yg diayak tadi sedikit demi sedikit dan kacau guna spatula/senduk. setelah selesai, masukkan choc chip dan kekacang. adun rata..
bulat bulatkan besar 20sen guna sudu atau gentel dengan jari. letak di atas dulang pembakar, jarakkan skit (biskut akan mengembang) dan tekan skit guna garfu. bakar pada suhu 160darjah celcius selama 15-20min (bergantung pada tahap kepanasan oven anda). Setelah masak, sejukkan dulu sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


kan sy dh kata..
senang je..
campak2 jer dh jadi..
bleh dapat banyak lak tu..
satu adunan ni lebih kurang 100bj..(bergantung pada saiz biskut)
lepas ni takyah beli dah kt kedai famous amos tu..
bleh buat sendiri..
beli kt sana pun bukan murah..100g je dh 7-8hengget..
huhuhu..


hari ni plan nk buat lg..
semalam tak penuh balang sebab asik kena rembat dek anak2..
malam plak ayahnya yg rembat..
hahaha..
so kena la buat lagi nampaknya..
huhuhu..
adoii rajin ke tak ni?
ermmmm





No comments:

Post a Comment

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...