Wednesday, March 27, 2013

MURUNGGAI @ KACANG KELO




Penah makan?
Sodappp....


Sy kenal kacang kelo@murunggai ni sebab..
Dulu family sy tinggal dekat ngan keluarga india..
So diorg yg ajar makan mendalah ni..
Sebab mmg ni makanan india..
Rasanya laa..


Pucuk pokok kacang ni pun boleh mkn.,
Buat gulai lemak putih..
Cmpur udang ke ikan bilis ke..
Adehhh terliur..


Rasa kacang kelo?
Ermmm..
Lagi sedap dari bendi..
Tp tokleh mkn mcm bendi..
Teecekik kt tekak nnt..
Cara mkn kacang kelo ni..
Kita kena hisap n gigit gigit skit utk keluarkan isinya..
Tapi kulitnya tokleh mkn..
Hisap hisap skit bolehlaa sebb kulitnya tebal dan keras..


Sebelum masak plak..
Kena kikis skit kulit hijau kacang kelo ni..
Kikis hingga kulit warna hijau tu tanggal n tinggal warna kuning jer..
Supaya masa masak nanti..
Takdelaa lambat sgt empuknya..
Dan masa makan nnt, taklaa keras sgt masa nk gigit..
Sedappp..
Kena cuba sendiri..


Biasa sy cuma msk kari daging dengan buah kelo ni..
Tapi mak sy suka masak masak lemak ciliapi daging ngan kacang kelo ni..
Pun sedapp gak..
Org india masak kari ikan atau kari sayur dengan kacang kelo ni..
Ate diorg tak makan daging lembu kan


Tapi payah nk jumpa kt pasar kacang kelo ni..
Klu tak betul cari tk jumpa..
Tapi bila dh jumpa org jual..
Eh eh byk plak tgk org lain pun jual gak..
Ermm..


Eh eh eh eh..
Ingat nk wat WW pasal gambo ni..
Terpanjang lak cite..
Muahaahahaha..


Au revoir!


No comments:

Post a Comment

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...