Hahaha..
Harini nk share tips..
Sebab kekdahnya baru je belajo ni..
Sebelum ni tatau pun..
So sebelum terlupa..
Meh kita sharing sharing..
Sebelum ni sy mmg tak reti langsung nk pilih ikan tongkol..
Mungkin sebab sy tak biasa makan..
Sebabnya dari kecik mak sy mmg tak penah masak ikan ni..
Katanya ikan ni gatal..
So mmg dia tak beli n masak n makan ikan ikan gatal ni..
And kami adik beradik mmg tak makan ler ikan ni..
Nih dh besar panjang ni br tau ikan tongkol rupa cmner..
Baru ler pandai nk makan..
Tuh pun klu jumpa kt kedai n lauk lain tak best..
Hahaha..
Dan baru sy tahu juga bahawasanya ikan tongkol ni ada 2jenis..
Putih dan hitam..
Yg mana lebih sedap?
Kena ikut citarasa masing masing..
Ade kata hitam lagi sedap sebab isi lembut ala ala mcm tenggiri..
Ada plak kata jenis putih lagi sedap sebab isi pejal dan manis..
Tah ler..mak taktau nokkk..
Bak kata bangla jual ikan kt pasar borong..
"dua dua pun sadap..pandai masak kalu,apa ikan pun sadap. Tara pandai masak kalu,semua ikan tara sedap"
Pandai ler ko labuuu..
Cuma utk memilih ikan ni..
Ada perbezaan yg boleh kita tgk..
Pertama tang warna ikan..
Ikan tongkol hitam,warnanya gelap skit..
Ikan tongkol putih, warna mcm putih silver dan berkilat..
Kedua, tang sirip atas badan ikan..
Atas badan tau..bukan yg kt sisi sisi ikan tu..
Sirip ikan tongkol hitam lebih panjang..
Manakala sirip ikan tongkol putih pendek jer..
Tak caya, gi pasar, tgj sendiri dan buat perbezaan..
Betul beb!
Dan akhir sekali tang harga..
Hahahah..
Katanya ikan tongkol hitam lagi mahal dr yg putih..
Range harga rasanya masih lagi murah kalau dibandingkan dgn tenggiri..
Sebab bila sy pergi pasar..
Harga ikan tongkol tak penah menjejak rm10 sekilo..
So kira murah ler tu..
Tenggiri?
Dekat rm20 dah skang ni..
Pengsan!
Satu lagi tips nk bagi ikan tongkol ni rasa sedap..
Ikan ni hendaklah dibersihkan dan direndam dengan air asam jawa dan garam sekejap..
Then lps tu..basuh..
Rebus ikan tongkol yg dh dipotong dengan air, asam keping dan garam..
Air tu paras ikan jer..
Asam keping amik laa dalam 4-5 keping..
Lagi masam lagi sedap..
Dan garam secukup rasa..
Rebus ikan sampai air tinggal sedikit jer..
Lepas tu boleh laa masak mcm biasa.,
Nak buat masak singgang ke, kari ke..
Buat lauk nasi dagang ke..
Sume boleh..
Haa itu jer laa tips yg sy nk share arini..
Hihihi..
Sebenarnya lebih utk catatan peribadi..
Takut terlupa sok sok..
Hahaha..
Ok..
Au revoir!
nik lak tak suka mkn ikan. tapi bagi nik nasi dagang lagi sedap makan dgn lauk ikan tongkol.
ReplyDeletema nik mmg suka makan ikan ni buat singgang.hehe
Tima kasih jiha berkongsi petua..akak pun sejak kecik jarang2 mkn ikan tongkol-bukan ikan peberet mak la so mak tak msk..anak2 tak mkn...tapi baru2 ni anak sendiri request suh msk ikan tongkol lepas diaorg balik kem motivasi. Pakar motivasi tu kata ikan tongkol tinggi omega baik utk otak....layan je la...kena le mama belajar kenal ikan tongkol.....
ReplyDelete