Monday, August 6, 2012

KUACI

Saper suka makan kuaci?
Saya tak suka tapi...
Malas betul nk kopek kulit..
Dh ler isinya kenit jer..


Tapi kalau dh pekena..
Lupa diri owhhhhh..
Kata tak suka..tp bila dh makan sekali..
Confirm payah nk benti..
Ayemmm jer kopek kuaci sambil sembur kulit..
Hahaha..dasar!


Masa kekecik sy kalau makan kuaci jer merungut..
Apsal ler takde kuaci yg takyah kopek..
Kan senang..
Dedulu mana tau ada rupanya ada kuaci boleng yg dijual..
Merungut rungut..tp beli gak..hihihi..
Lepas tu, pakat cari air sebab kering tekak makan kuaci masin..


Tetiba cite pasal kuaci sebb sy gi kedai peralatan bakeri kelmarin..
Mencari bahan nk buat biskut raya..
(mak ai tak caya u, ai nk buat kuih raya sebb ade 'assisstant' kt rumah nih hihihi)
Takde le mahal beno kuaci siap kopek ni..
100g rm2
Puas mkn sebb takyah nk kopek bagai..
Kunyah jer..
Yeler klu beli kuaci chacheer tu dh baper hengget sebungkus..
Lepas tu kena kopek bagai..
Cuma kena rajin skit utk bakar or sangai kejap sebb mentah lagi..
Tu jer..


Sebenonya nk cite pasal nk buat biskut..
Doh samperit pandan dh siap..
Cuma belom bakar sebb nk kena rehatkan dulu..
Tgk la kang tghari kot rajin baru nk burn dalam oven (hahahah)
Saya ni klu tak buat kuih raya, feel raya tu kureng skit..
Sebab tu gigih gak nk membuat even 2org 'assisstant' kt rumah ni 'sgt sedia' utk membantu..
Huhuhu..
Mcm thn lepas, sy tgh peknenkan aisy ms nk sambut raya..
So mmg tak larat langsung nk buat kuih raya..
Mood raya mmg merudum laa..
Tah sebab tak buat kuih raya (ngadesss) or sebab mood org peknen yg turun naik..
So thn ni nekad juga nk buat..
Bukan takat utk rumah sy, tp utk mak dan mertua jugak..
Gigih ler sgt!


Oklaa..
Mau titon sebentar bg mencukupkan tenaga memburn biskut..
Jgn aku jadi malas lps bgn tido sudah!
Takut biskut ke mana, anak kemana..
Hahahah...
Meh share resepi samperit pandan..Dari blog citarasawan


SAMPERIT PANDAN

200g mentega
1 bj kuning telur
100g gula icing
1/4 sudu teh esen pandan
1/2 sudu teh pewarna hijau epal..

250g tepung gandum
50g tepung jagung
30g tepung kastad..

Cara:
Krimkan mentega,gula ising,telur,esen pandan dan pewarna hijau..setelah sebati cmpurkan semua tepung yg telah diayak bersama..rehatkan doh selama 1jam..dan oleh diterap atau ditekan guna acuan..bakar sehingga kekuningan..biarkan sejuk dan boleh dihias guba coklat putih dan manik berwarna..

Ai guna choc chip je..

2 comments:

  1. dan nanti bibir pecah sebab kering sebab masin

    ReplyDelete
  2. Lps tu sebok nangis tokleh mkn n minum..haha yg pening confirm mak..

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...