Monday, January 31, 2011

SUP DAGING

Dah makan?
Apa menu malam ni?

Harini kan sejukkk jer...
Sangat sedap kalau dapat makan benda panas2..
So menu kitorg arini...
SOP DAGING..

Pekena plak ngan telo dadar n nasi panas...
Takyah lauk lain dah..
Skang badan terasa hangat jer....
Hahahah poyooooo....

Oklaa nk share resipi sup daging...
Nk share gambar...huwaaaaa takdapek..

RESIPI SUP DAGING.

Daging lembu direbus.
1labu bawang besar**
3ulas bawang putih**
1inci halia**
1sudu teh ketumbar biji**
1/2sudu teh jintan manis**
1/2sudu teh jintan putih**
1sudu teh lada hitam**
1bj tomato dicincang
2sudu besar sos tomato
Rempah 4 sekawan
3biji ubi kentang belah 8
Minyak utk menumis
Garam+gula secukup rasa

CARA:

Daging direbus hingga empuk. Setelah empuk, asingkan daging dan air rebusan.Kisar halus bahan bertanda **. Tumis rempah 4sekawan hingga naik bau dan masukkan bahan kisar. Kacau rata dan tunggu hingga naik bau dan pecah minyak. Masuk air rebusan daging dan tomato cincang. Kacau dan tunggu hingga mendidih. Masukkan daging dan kentang. Masuk juga sos tomato. Kacau dan biarkan mendidih sehingga kentang empuk. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Sedia untuk dihidangkan setelah ditabur dengan bawang goreng dan daun sup.

6 comments:

  1. kurang sikit mkn daging sbb bila makan, selalu jer ada cebisan terlekat celah gigi..huhu

    ReplyDelete
  2. rajin jiha masak...mmg best kalau time sejuk2 ni makan sup2...lgpun sup versatile.ble makan ngan nasi..mee...roti...

    ReplyDelete
  3. aku masak sup ayam harini...hehehehe

    ReplyDelete
  4. Matahati..sy pun klu mkn daging selalu lekat kt gigi..tapi belasah jugak.heheh

    ReplyDelete
  5. Ratu..mmg kena masak hari..gini ler keje org yg dok kt rumah..huhu

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...