Selepas..
Apo bondo bubur cetot tu?hahaha..panggilan yg MIL i yg bagi..cucu2 dia sume panggil bubur cetot. Ada org panggil bubur caca..tapi yg tu 'caca'nya ada jual kering. Bentuk halus2 panjang. Yang ni fresh gentel tepung pulut. Letak pewarna makanan skit lepas tu gentel laa bulat2 ke, lonjong2 ke..buat le apa bentuk pon takde hal..
Sangat sedap dimakan ketika sejuk. Simpan dalam peti es..esok tgh panas berpeluh2 tu, try makan bubur cetot ni..huh tak cukup semangkuk..hahaha..imaginasi sendiri..
Resipi: (ngada2 boh resipi..)
3 sudu tepung pulut
sedikit pewarna
1/2kotak Santan
1helai Daun pandan
2sudu sagu mata ikan (basuh dan tos)
Gula merah (ikut manis yg dikehendaki)
Gula pasir (ikut manis kt tekak gak)
Secubit garam
Cara:
Tepung pulut tu dibasahkan dengan sedikit air sehingga boleh kepal. Agak2 kepal tu tak laa lembik dan tak ler keras sangat. Sukatan yg diberi tu hanya utk satu color je..kalau nk 2-3 kaler tambahlah sukatan tepung tu lepas tu bahagi ikut baper kaler yg nak. iskk paham ke?
Then, gentel la tepung tu ikut bentuk yg disukai.
Gula merah direndam dengan air. Dah cair sume gula, tapis dan masuk dalam periuk. Masuk santan dan daun pandan. Then masuk gula pasir skit (jgn banyak sgt nnt manis beno)..then letak secubit garam. Sentiasa kacau supaya kuah tak jadi bertahi minyak. Dah gelegak 2-3 kali,masukkan sagu mata ikan. Biar gelegak sekali lagi leh tutup api. Boleh hidang sejuk atau panas..
owang kelantan panggil bubur butir nangka..lebeh kuranglaa rupe dan rase..
ReplyDeleteade lg satu seingat aku mase kecik makan ngan air gula...
ReplyDeletebubur butir nangka..penah rs tu.tp tk silap letak halba kan..
ReplyDeletedan dan aku nak gentel bijik kekale ni bedd nak buat bubur mcm ko gak....
ReplyDeleteha ah..klu bubur butir nangka bubuh halba...
ReplyDeletejah: sekali ko gentel..aku laks dpt rasa..hehe rezeki tol
ReplyDeletemama: kuah dia plak letak bawang.betul tak?tokleh masuk kt tekak aku..hehhe
tp i like lompat tikammm