Sunday, July 20, 2014

RESEPI RED VELVET CUPCAKES YANG MUDAH DAN SEDAP


Okeh jom cerita pasal makan plak..
Gambor memang tak lawa..
Sah tangan sy memang keras nk deko deko kek ni..
Main hantam sajer...


Red velvet cupcakes ni..
adalah resepi baru yg sy try..
sy penah buat dulu guna resepi lain..
tapi tak menjadi..
keras keknya..
kata alan macam makan kapet..
errkkk penah ke dia kunyah kapet..
hiks..


rupanya maksud dia..
tekstur kek tak lembut...tapi keras..
lepas tu kasar2..
macam pijak kapet..
sebab tu dia kata kek kapet..
sabor jer laa..


so dia memang tak fancy laa kek red velvet..
sy memang suka red velvet..
penah makan yg sedap..


So this recipe suits me well..
Sy suka tekstur kek yg lembut..
cream cheese yg sedap..
okeh..sy tau cream cheese sume sedap..
tapi percayalah..sy penah beli kek red velvet dr seorang bakers yg terkenal kat sini..
tapi sy sgt kecewa dgn kek rv nya..
keknya sgt keras (macam dh lama dlm petisejuk)
lepas tu cream cheese yg dilepa pada kek..
tidak berasa seperti cream cheese pun..
tapi seperti whipping cream biasa jer..
sangat mengecewakan..
sodih acik ni ha..
harap nk makan sodap, lain yg dapek..
dah la pentamak masa tu beli sampai sebijik besor kek..
tapi sudahnya banyak yg terbuang..
sebab tak lalu makan..


Okeh laa meh kita share resepi rv cupcakes yg sedap dan mudah ni..

BEST AND EASY RED VELVET CUPCAKES

2 cawan tepung serbaguna (sy guna tepung gandum jer)
1 s/k baking soda
1 s/k baking powder
1 s/k garam halus
2 s/b serbuk koko
2 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
2 bj telur
1 cawan buttermilk
2 s/k vanilla esen
2 s/b pewarna merah
1 s/k cuka putih
1/2 cawan plain hot coffee

CARA:
BUTTERMILK: masukkan 1 sudu besar cuka/juslemon dalam cawan sukatan. dan tuang susu segar sehingga penuh menjadi 1 cawan. Kacau dan biarkan 10min. Campuran akan menjadi 2 lapisan. Jangan kacau lagi selepas itu.

KEK:
Panaskan oven. 170 celcius. Ayak tepung, baking soda,baking powder,serbuk koko,dan garam. ketepikan. Dalam mixing bowl, gauL sebati gula dan minyak. Masuk telur,buttermilk, vanilla dan pewarna merah. Putar hingga sebati. Tuang hot coffee dan cuka. Akhir sekali masukkan campuran tepung ke dalam adunan cecair sedikit demi sedikit sambil diputar sebati. Skup masuk kedalam cup dan bakar selama 18-20min atau sehingga kek masak (cucuk lidi dan lidi keluar bersih). Boleh juga dituang ke dalam loyang dan dibakar menjadi 1 kek besar.


CREAM CHEESE FROSTING MUDAH DAN SEDAP

Resepi:
1 pek cream cheese (250g)- letak pd suhu bilik sehingga lembut sebelum diputar
2 1/2 sudu besar mentega
1 s/k vanilla
1 cawan gula icing

Cara: Putar semua bahan sampai sebati kecuali gula. Masuk gula sikit demi sikit sehingga mendapat kemanisan yg digemari. Simpan sebentar ke dalam peti sejuk sebelum dilepa.


Pengalaman sy..
Sy suka redvelvet yg banyak cream cheesenya..
Sebab kek ini tak berapa manis..
Sedang2 jer manisnya..
So bila ada cream cheese yg banyak..
kek akan menjadi bertambah sedap..
Dengan rasa masam dan manis cream cheesenya dan ditambah lemak manis kek..
Huiiiii sodap!
Sy bleh makan banyak..
Betul..
Try laa
Tak rugi..


*credit to kak AZIE KITCHEN utk perkongsian resepi yg sedap ini





2 comments:

  1. Adunan ni boleh dapat brapa biji cupcakes ea

    ReplyDelete
  2. Asalamualaikum , nk tnya hot coffe tu function dia ltk utk apa? :) bagi naik rasa dia ke acana?

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!