Monday, July 29, 2013

CHILI CRABS -MY VERSION DAN TIPS PILIH KETAM



Aritu mengidam chili crabs..
sampai ke bagan lalang sy mencari..
dh dapat makan, puas hati gak laa..
tapi tak puas makan..
sebab tak berani nk makan byk2 masa tu..
teman ada resdung..
huhuhu..


so utk memuaskan selera makan ketam lagi..
alan dengan baik hatinya pegi ke pasar, mencari ketam..
nk pegi lagi bagan lalang mmg tidak ler kan..
dh ler jauh..
so baik beli sendiri ketam, dan masak sendiri..


kebetulan masa beli ketam, bulan adalah gelap..
bermakna..bukan pertengahan bulan Islam..
paham tak?
alaaa klu bulan terang, bermakna di pertengahan bulan laa tu..
bulan bulattt jer, bersinar terang..
so masa tu jgn beli ketam..
sebab isi sikit sebab ketam tak makan masa tu..
kata org laa..
ketam makan di waktu bulan gelap..
so klu beli ketam di bulan gelap..ketam nya penuh berisi..
puas hati makan..
ingat ye, ikut bulan Islam tau..(muharam-zulhijjah)
bukan ikut kalendar gregorian (januari-disember) tu..
dan satu lagi tips..
belilah ketam betina..
sebab isi ketam betina adalah lebih manis dan sedap berbanding ketam jantan..
macam mana nak tau ketam jantan ke betina?
mudah je..
terbalikkan ketam tu..
klu nampak bentuk bulat..bermakna ketam betina la tu..
klu nampak bentuk segitiga hujung runcing, tu ketam jantan..


so sy pun masak ketam tu ikut cara sy..
lepas tu melantak ngan nasi panas..
perghh tak tgk kiri kanan..
resepi?
alaa sonang baitu..


Bahan bahan:
ketam
Cili kisar
bawang putih, bawang merah
serai
garam
gula
sos tomato
sedikit air
telur sebiji..

Cara:
tumis bawang merah dan putih yg telah ditumbuk lumat. Selepas naik bau, masuk cili kisar. Biarkan garing. Masuk sos tomato, garam, gula secukup rasa. masuk juga serai yg dititik dan sedikit air. bila kuah dh mendidih, pecahkan telur dan kacau cepat2. masukkan ketam. tutup dengan tudung periuk (nak bagi stim naik)..kacau sekali sekala. selepas ketam masak, angkat laa masuk dalam mangkuk. dah boleh makan dah lepas tu..


senang jer kan..
kes malas nk masak susah susah..
huhuhu..


skang ni dah tak terasa nk makan ketam lagi..
sebab dh puas makan dah..
tggu laa laaamaaa skit lg baru terasa nk makan lagi kot..
hehehhe..
tapi penangan makan ketam aritu..
perghhh sy bersin nonstop selama 2jam.
stop dalam 10min gitu, then bersin balik..
non stop ok...
huhuhu..
padan muka..
nk makan lagi kannnn...
huhuhu









8 comments:

  1. sedap..feveret gak ni.. tmbh lagi takde alergi.. buleh makan sesuka hati. tp skang ni agak takut nak makan sbb katanya org ada history endo kena elakkan sifud juga... aloo.. sedih...

    ReplyDelete
  2. alahaiii yeke..sy br tau ni..takpela makan skit2 bleh kot ida..org ckp jamah..

    ReplyDelete
  3. saya rasa sangat buang masa makan ketam..
    tapi sebab sedap.. makan lah jugak..
    lepas makan kita berjemaah sok sek sedut ingus!!

    ReplyDelete
  4. wahahaha...ada resdung gak ke akakdokter..sebelum makan siapkan tisu or towel kecik sebelah..sebb confirm lps tu bersin punyalaa..hikhik..

    ReplyDelete
  5. ezlinda hisam...mmg sedappp...tapi lepas makan,tanggung laa..huhu klu takde alergi adoii sgtlah beruntungnya..

    ReplyDelete
  6. dzureen..sedapppp,klu tambah sotong goreng tepung perghh mmg makan tak igt doniya..

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!