Thursday, October 18, 2012

BUBUR JAGUNG BERSAGU

Ingat tak pasal jagung mutiara saya yg 4tongkol tu..
Yg tak berusik..
Yg konon dipandang sebelah mata pun tamau..
Iskkk..


Okeeh..
Belen 4tongkol itu telah selamat ku buburkan..
Padan muka ngko jagungg..!
Tuhlaa..sape soh tak manis..
Kan dh kena jadi bubur..
Hikss..


Kebetulan plak ada seketul gula nisan..
Errr sama ke ngan gula melaka? Mcm takkk je..
Yg sy pakai ni gula bentuk bulat nipis tu..
Dan dibalut ngan daun kelapa..
Kalau tak silap gula melaka yg bentuk mcm tube tu kan..
Gula nisan ni lagi keras dari gula melaka..
Dan rasanya lagi sedap..
Pada saya laa..


So sy membuburkan jagung iteww bersama seketul gula nisan..
Perghhh tetiba rasa sedap plak bubur jagung ku itu..
Hikhikhik..
Lemak manis dan berkrim...disukai ramai..
Dan tetiba juga jagung yg tak manis itu..jadi sedap..
Hahaha apa kes!


Ditambah plak ngan biji sagu..
Ermmm enak dimakan ketika panas mahupun sejuk..
Perghhh..


Hahaha iklan tak hengat punya..


Agaknya sy dh lama tak makan pengat atau bubur manis ni..
So rasa sedap sgt bila dapat menjamah bubur jagung..
Tak cukup seperiuk utk sy n alan..
But utk makan 2-3 hari laa..
Kasi sejuk kaw kaw br mkn ulang ulang..


Nak resepi?
Takyah ler kot..
Sonang baitu..


Resepi BUBUR JAGUNG BERSAGU


4tongkol jagung mentah (hiris)
Sekotak santan
Gula nisan
Gula putih
Garam
Air secukupnya
Daun pandan (dibasuh dan disimpulkan)
Biji sagu


Cara:
Hiris jagung. Ketepikan. Didihkan air bersama gula nisan dan daun pandan. Setelah mendidih, masukkan jagung yg dihiris tadi bersama santan. Kacau rata. Masuk garam dan gula putih (sekiranya tak cukup manis guna gula nisan tadi). Basuh biji sagu dalam 2 sudu besar. Masukkan terus dalam bubur. Biarkan mendidih sekejap dan sentiasa kacau takut pecah minyak. Tutup api. Dah siap..


No comments:

Post a Comment

Dah baca..marilah komen plak..!