Friday, October 7, 2011

RESEPI BOTOK BOTOK IKAN

Lain org lain resepinya..


Banyak yg saya tgk dalam internet..
Resepi botok botok nih..mcm mcm jenis ada..
Kebanyakannya guna banyak bahan..
Mungkin lagi sedap kot..
Tah..sy tak penah rasa..
Saya taktau..


Nih resepi yg mertua saya bagi..
Ringkas namun sedap..
Buat pon taklaa lama sangat...
Bahan bahan pun mudah nak cari..
Kecuali ulam ulaman laa yg payah skit..
Hikss..saya pakai jer apa yg saya jumpa..


Bahan bahan:
4 potong Ikan tenggiri (tebal ibu jari)
Daun pisang

Bahan utk pes kari:
2 senduk nasi serbuk kari ikan
4 ulas bawang merah- blend halus
2 ulas bawang putih- blend halus
1 sudu makan cili kisar
5 ulas cili api - blend halus (optional: klu nk lagi pedas tmbh laa lagi)
1 sudu makan kerisik
1 senduk nasi santan pekat
Garam dan gula mengikut citarasa
Air secukupnya
1 helai daun kunyit (hiris halus)


Cara:
Campur semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Tuang air skit skit dan kacau hingga dapat adunan mcm pes kari. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair (susah nk bungkus). Perasakan dengan garam dan gula mengikut citarasa (ala cuit skit dan rasa. Tak mati weh rasa serbuk kari mentah..hehe). Ketepikan.

Ulam ulaman:
Pucuk ubi
Pucuk kaduk
Pucuk mengkudu
Pucuk puding kuku geruda
Pucuk belinjau
Pucuk kembang semangkuk
Pucuk betik muda
Pucuk bebuas

** aritu saya buat pakai pucuk ubi ngan daun kaduk jer...hehe

Cara membungkus:
Panaskan pengukus. Potong daun pisang dalam 30cm panjang. Susun dua keping. Letakkan sekeping lagi kat tengah tengah antara 2kpg tuh. Ambil ulam ulam yg telah dicampur semua dalm 2 genggam. Letak atas daun pisang. Sapu pes kari dalm satu sudu mkn atas ulaman. Ambil ikan dan letak atas ulam+pes kari tadi. Sapu lagi satu sudu pes kari atas ikan. Tutup ikan dengan 2 genggam ulam lagi. Bungkus seperti lepat atau nasi lemak pon boleh. Mertua saya rajin bungkus mcm tapai. Cucuk dgn lidi pencucuk atau stapler jer. Ulang sampai ikan dan ulam habis. Kukus dalam pengukus selama 30 minit. Dah siap..sedap dimakan dengan nasi panas yg lembik skit. Takyah dah lauk lain. Nyum nyum..

2 comments:

  1. wow, nak cuba!

    tp banyak nye pucuk yer..huhu. pucuk betik ngan pucuk kaduk ad la

    ReplyDelete
  2. Hanin..boh jer yg mna ada..akak pon tk letak semua. Tk jumpa kt psr mlm.

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!