Tuesday, October 26, 2010

TAUHU TULIP

Semalam tingin nak buat tauhu tulip..hehe actually dah lama dh nak buat dari minggu lepas..tapi asik bertangguh..sudahnya sampai laaa tauhu pok tu dh rosak..dh berkulat..argghhh putus harapan tol..oo lupa lak AlanJF lom balik..leh kirim beli tauhu pok ni..heeeee bersungguh tol..mana taknya inti dah siap ler..takkan nk buang..sayang ler..





Then, tunggu punya tunggu tak gak balik2 org keroje ni..rupanya dia leh lak main pingpong kt opis sebelum balik..adehhh ampeh tol..bukan nak cakap awal2..so dari jadi hidangan minum petang, sudahnya jadi appetizer before dinner..hahaha nasib ler tu..but for me, jadi dinner laa..kenyang dah..





Nak membuat tauhu tulip kena sabar skit..nak kata renyah pon tidak..tapi proses dia tu ade byk step..memula kena buat inti then kena terbalikkan tauhu pok..haa nie keroje yg payah skit sebab kena hati2 masa terbalikkan tauhu ni..kalau pecah/koyak tauhu ni dah tokleh pakai dah..sayang kan..then sumbat inti, lepas tu celup telo and then goreng..haaa kan dah kata byk step..hehehe





Tapi bila makan...memang berbaloi.sedap dan mengenyangkan..!





Resipi:





Tauhu pok (ikut suka laa nk bape biji)


Tauhu putih (3biji-hancurkan)


Daging ayam cincang


Bawang putih and merah (tumbuk halus)


Daun sup (cincang halus)


Cili merah (cincang halus)


Telur 1biji


Garam+gula secukup rasa





Cara:


Masak inti terlebih dulu. Masuk bawang yg telah ditumbuk then masuk daging ayam. Kacau hingga daging ayam masak dan masukkan tauhu putih. Kacau rata dan masukkan daun sup and cili merah. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api dan ketepikan.




Ni sebelum goreng..


Tauhu pok dibelah sedikit di tengah2. Kemudian bahagi kepada 6bahagian. Dengan hati2, terbalikkan tauhu tu..secara automuatik, akan terbentuk kelopak seperti kelopak bunga tulip. Tuh sebab dipanggil tauhu tulip..hehehe..Isikan inti tadi padat2. Celupkan dalam telur yg telah dipukul. Goreng dalam api sederhana hingga kuning keemasan.. dah siap..ngap laa!hahaha..


Banyak resipi tauhu tulip. Maksudnya..inti nya la..ade yg pakai keledek ada yg pakai kentang. Ala tak kisah mana2 pon. Ikut sedap tekak.. klu suka mana2 pon boleh..but after all, mmg pueh ati laa...sedap dan kenyang!



Ni lepas goreng..

4 comments:

  1. sedapnya... mana lak nak carik tahu ni

    ReplyDelete
  2. zila..

    tauhu tu byk jual kt kedai..nih tauhu yg biasa org pakai utk buat mee kari..try laa

    ReplyDelete
  3. Pg ni igt nk buat.. Klau jadi sy komen lg ye kak.. Klau xde komen tu.. samaada xbuat lg atau xjd la tu.. ape pn mekasih ye tuan pnya belog..

    ReplyDelete
  4. sedapnya dah lama cr resipi ni... Thanks sebab kongsi ye

    ReplyDelete

Dah baca..marilah komen plak..!